Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση κατά την εβδομάδα έως την 17η Οκτωβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 96,1 μονάδες από τις 103,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του δείκτη μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες αύξησης. Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της αγοράς εργασίας (μείωση κατά 3,6 μονάδες), στη μείωση της ζήτησης / κατανάλωσης (μείωση κατά 3,1 μονάδες) και στη μείωση στην κινητικότητα (μείωση κατά 0,9 μονάδες). Η μείωση αυτή στην αγορά εργασίας οδηγεί το δείκτη στο επίπεδο που βρισκόταν πριν δύο εβδομάδες. Ο δείκτης της υγείας παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση (της τάξης της 0,1 μονάδας) η οποία συνδέεται με το γεγονός ότι μειώθηκε η αυστηρότητα των μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία, παρόλο που και το πλήθος των θανάτων, και των κρουσμάτων και του βαθμού θετικότητας παρουσιάζονται επιδεινωμένοι κατά την τρέχουσα εβδομάδα. Οι υπόλοιποι υποδείκτες παρέμειναν σταθεροί.
Για την Ευρωζώνη δεν υπάρχει ανανέωση των στοιχείων από την Oxford Economics κατά την εβδομάδα αυτή.
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021 – 2024:
Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις
Πανδημία και Οικονομία
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση