Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι σίγουρες ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο να δίνουν 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε πιο φτωχές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2023, τρία χρόνια αργότερα από τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με ένα επίσημο σχέδιο που ανακοινώθηκε. Πλησιάζοντας στην COP26 οι πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, κάνουν αγώνα δρόμο για να φανούν συνεπείς, έστω και εκπρόθεσμα, στις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει το 2009, να ενισχύσουν με 1οο δισ. δολάρια ως το 2020, τις φτωχές χώρες του πλανήτη που πλήττονται από την κλιματική κρίση που δεν έχουν προκαλέσει.
Η συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης
Οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως «ντροπή» , το γεγονός πως οι ανεπτυγμένες χώρες δεν κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες στον κόσμο, οι οποίες παλεύουν με μια κλιματική κρίση που δεν την προκάλεσαν αυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν το 2009 ότι τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια ετησίως θα παρέχονται ετησίως από πηγές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έως το 2020, προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη που έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 και θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο στις συνομιλίες Cop26, που ξεκινούν στη Γλασκώβη αυτήν την Κυριακή
Το σχέδιο του Καναδά και της Γερμανίας
Το σχέδιο παροχής χρηματοδότησης για το κλίμα (Climate Finance Delivery Plan) ετοιμάστηκε από τον Καναδά και τη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, της χώρας που φιλοξενεί την COP26. Οι συντάκτες του είναι σίγουροι ότι περισσότερα από 100 δισ. δολάρια θα παρασχεθούν από το 2023 έως το 2025.
Το σχέδιο, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι παραμένει ένα έλλειμμα μεταξύ της χρηματοδότησης που πιθανότατα θα παρασχεθεί φέτος και του επόμενου έτους και του στόχου των 100 δισ. δολαρίων ετησίως, το οποίο όμως θα κλείσει μέχρι το 2023, όταν οι νέες συνεισφορές, οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί, θα τεθούν σε ισχύ. Μέχρι το 2025, σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό που θα απευθύνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να φτάσει τα 117 δισ. δολάρια.
Η χρηματοδότηση του κλίματος είναι ένα κρίσιμο θέμα της συνόδου κορυφής, η οποία θα ήθελε να δει πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις των χωρών προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση.
Όμως η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων έως το 2020, ένας στόχος που είχε τεθεί το 2009 στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, δείχνει πώς οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν στο παρελθόν μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για ορισμό νέων στόχων προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια για το κλίμα.
Ο Αλοκ Σάρμα, ο Βρετανός υπουργός που θα προεδρεύσει της Cop26, δήλωσε: «Το σχέδιο καθορίζει πώς οι ανεπτυγμένες χώρες θα επιτύχουν τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση της χρηματοδότησης του κλίματος ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου ως πρόεδρος της Cop26. Αυτό το σχέδιο αναγνωρίζει την πρόοδο, βάσει ισχυρών νέων δεσμεύσεων για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό το σχέδιο παρέχει σαφήνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Είναι ένα βήμα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερη σιγουριά για προβλέψιμη υποστήριξη ».
The $100bn Delivery Plan 👇 is a step forward for #COP26
Thank you @JochenFlasbarth 🇩🇪 & @JonathanWNV 🇨🇦 for all your hard work
But there is more for donors to collectively do, including on adaptation and access to climate finance https://t.co/CAr8bQeBwn
— Alok Sharma (@AlokSharma_RDG) October 25, 2021
Η κριτική από τις φτωχές χώρες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Οι συντάκτες του 12σέλιδου σχεδίου ανέφεραν πως αναμένουν από τις ανεπτυγμένες χώρες να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο προς τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων το 2022 και πως είναι σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το 2023. «Τα στοιχεία μας δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσουμε πιθανότατα να κινητοποιήσουμε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια τον χρόνο», αναφέρεται στο σχέδιο.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αφρικανικές χώρες πιστεύουν πως η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο και πλέον, στα 1,3 τρισ. δολάρια τον χρόνο έως το 2030, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα ένας σημαντικός Αφρικανός διαπραγματευτής για το κλίμα.
Ο διευθυντής του thinktank Power Shift Africa στο Ναϊρόμπι,Μοχάμεντ ‘Αντοου, μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian» επέκρινε το σχέδιο: «Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα δεν είναι μόνο σανίδα σωτηρίας για τις φτωχές και ευάλωτες κοινότητες στην πρώτη γραμμή μιας κλιματικής κρίσης που δεν προκάλεσαν, είναι επίσης το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι πλούσιες χώρες για να σταματήσουν το τέλος της συμφωνίας στο Cop26. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπόσχονται ότι αυτή η χρηματοδότηση για το κλίμα θα παρέχεται και κάθε χρόνο καθυστερούν και σέρνουν τα πόδια τους».
Τόνισε ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν λιγότερα από όσα ξόδευε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σιδηροδρομική του σύνδεση HS2. «Είναι εντελώς ντροπιαστικό και η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ακόμη σύντομη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να την χαρακτηρίσει ως «αποστολή που ολοκληρώθηκε». Τα φτωχά έθνη δεν θα εξαπατηθούν και οι ηγέτες του ανεπτυγμένου κόσμου πρέπει να τραβήξουν το δάχτυλό τους και να βάλουν αυτά τα χρήματα στο τραπέζι, για να είναι πετυχημένη η Cop26», είπε.
Latest News
Κλείνει εργοστάσιο της BYD στη Βραζιλία λόγω συνθηκών «σκλαβιάς»
Η BYD ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την εμπλεκόμενη εταιρεία και παρέμεινε προσηλωμένη στην «πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Βραζιλίας»
Mega lifting της ΔΕΗ σε μονάδες ρεύματος στα νησιά - Οι πρώτες στη Σαντορίνη
Οι νέες μονάδες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού ενόψει της θερινής περιόδου.
Δυναμικό το αποτύπωμα της ηλεκτρικίνησης στο 2024 - Πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις
Το 2024 χαρακτηρίζεται δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων, καθώς φέτος κυκλοφόρησαν περίπου 17 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ