
Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ενίσχυσαν τις πιέσεις προς τον παραγωγικό κλάδο αλλά και το λιανεμπόριο. Δεν είναι τυχαίο ότι αναλυτές ανησυχούν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κυριότερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών στο 97,7 τον Οκτώβριο από το 98,9 το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το κατώτερο σημείο του δείκτη από τον περασμένο Απρίλιο.
«Τα προβλήματα στον εφοδιασμό προκαλούν πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ, εξηγώντας πως η παραγωγική διαδικασία πιέζεται λειτουργώντας ως ανασχετικός παράγοντας για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.
Πραγματικά, τα επίπεδα εμπιστοσύνης σημείωσαν πτώση σε όλους τους επιμέρους κλάδους, εκτός του κατασκευαστικού. Μάλιστα, η πίεση από τα προβλήματα στην ανεφοδιαστική αλυσίδα δεν αναμένεται να λυθούν εύκολα ή γρήγορα, αν και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλη την ήπειρο.
«Η διαταραχές στον ανεφοδιασμό επιφέρουν δραστική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, καθώς τα προβλήματα διευρύνονται πέρα από τον μεταποιητικό τομέα» σχολίασε από την πλευρά του ο Άντριου Κένινγκχαμ, κορυφαίος οικονομολόγος για θέματα Ευρώπης στην Capital Economics.
Η γερμανική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης να διαμορφωθούν στο 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Για το τρίτο τρίμηνο τα μηνύματα παραμένουν θετικά, με τους αναλυτές να αναμένουν κατά μέσο όρο ανάπτυξη στο 2,2%, όμως οι εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο είναι πολύ πιο επιφυλακτικές. Τα στοιχεία του Ifo παραπέμπουν, άλλωστε, σε δραστική πτώση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο.


Latest News

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής

Η οργή κατά του Μασκ φτάνει και στην Tesla - Επιθέσεις με αυγά και μολότοφ
Ως απάντηση στην εκστρατεία του Μασκ ενάντια στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, στο στόχαστρο μπαίνουν φορτιστές και εκθεσιακοί χώροι της Tesla

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δορυφόρων για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από την Ευρώπη για τον εντοπισμό απειλών και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης