Οι παγκόσμιες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε περίπου 852 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας ισχυρότερη από την αναμενόμενη ορμή ανάκαμψης, σύμφωνα με το Investment Trends Monitor της UNCTAD.
Η αύξηση στα δύο πρώτα τρίμηνα ανέκτησε περισσότερο από το 70% της απώλειας που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.
«Η ταχεία ανάκαμψη των ΑΞΕ και οι αισιόδοξες προοπτικές καλύπτουν την αυξανόμενη απόκλιση των ροών ΑΞΕ μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες παραμένουν άφθονες », δήλωσε ο James Zhan, διευθυντής επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, με τις ΑΞΕ να αγγίζουν τα 424 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 – πόσο τριπλάσιο από το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο το 2020.
Στην Ευρώπη, αρκετές μεγάλες οικονομίες είδαν σημαντικές αυξήσεις, παραμένοντας κατά μέσο όρο μόνο 5% κάτω από τα τριμηνιαία επίπεδα πριν από την πανδημία.
Οι εισροές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 90%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Οι ροές ΑΞΕ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, συνολικά 427 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021, με επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία (+25%), ανάκαμψη στα επίπεδα σχεδόν πριν από την πανδημία στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και ανοδική πορεία σε αρκετές άλλες οικονομίες στην Αφρική και τη Δυτική και Κεντρική Ασία.
Από τη συνολική «ενίσχυση της ανάκαμψης» των παγκόσμιων ροών ΑΞΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ύψους 373 δισ. δολαρίων, το 75% καταγράφηκε στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος υπερδιπλασίασαν τις τριμηνιαίες εισροές ΑΞΕ από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2020, οι οικονομίες μεσαίου εισοδήματος σημείωσαν αύξηση 30% και οι οικονομίες χαμηλού εισοδήματος περαιτέρω πτώση 9%.
Μικτή εικόνα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι εμφανής στον κλάδο των υποδομών, ενισχυμένη από τις ευνοϊκές συνθήκες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, τα πακέτα τόνωσης της ανάκαμψης και τα επενδυτικά προγράμματα στο εξωτερικό.
Οι διεθνείς συμβάσεις χρηματοδότησης έργων αυξήθηκαν κατά 32% σε αριθμό (74% σε αξία), με σημαντικές αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές υψηλού εισοδήματος και στην Ασία και τη Νότια Αμερική.
Αντίθετα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη βιομηχανία και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας παραμένει ασταθής. Οι ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων Greenfield συνέχισαν την καθοδική τους πορεία (-13% σε αριθμό, -11% σε αξία κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα).
Ο αριθμός των νέων έργων σε παγκόσμιες βιομηχανίες έντασης αλυσίδων αξίας (όπως ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα και χημικά) μειώθηκε περαιτέρω.
Η ανάκαμψη των επενδυτικών ροών σε τομείς που σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες επλήγησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με διψήφια πτώση σε όλους σχεδόν τους τομείς, παραμένει εύθραυστη.
Η διεθνής χρηματοδότηση έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος τομέας ανάπτυξης.
Ωστόσο, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τους ΣΒΑ στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζει να μειώνεται απότομα.
Οι παγκόσμιες προοπτικές είναι καλύτερες από τις προβλεπόμενες
Οι παγκόσμιες προοπτικές ΑΞΕ για ολόκληρο το έτος βελτιώθηκαν από τις προηγούμενες προβλέψεις. Ωστόσο, η τρέχουσα δυναμική και η αύξηση της χρηματοδότησης διεθνών έργων είναι πιθανό να φέρουν τις ροές ΑΞΕ πίσω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Η διάρκεια της κρίσης στην υγεία και ο ρυθμός των εμβολιασμών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών κινήτρων υποδομής, παραμένουν σημαντικοί παράγοντες αβεβαιότητας.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και τις αλυσίδες εφοδιασμού, των τιμών της ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων, θα επηρεάσουν επίσης τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους.
Latest News
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πωλήσεων της Volvo το 2024 - Ποιο μοντέλο... ξεπούλησε
Για ολόκληρο το έτος 2024, η Volvo Cars πούλησε 175.194 πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 54% σε σύγκριση με το 2023
Αύξηση του πληθωρισμού προβλέπουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2% για τον επόμενο χρόνο
Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις κοιτούν δυτικά για την ανάπτυξή τους - Από την Πολωνία σε όλη την Ευρώπη
Η Πολωνία έγινε η βασική αγορά στην οποία επεκτάθηκαν οι επιχειρήσεις από την Ουκρανία
Οι καθυστερήσεις στα μικροτσίπ της Nvidia πλήττουν τα κέρδη της Samsung
Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung αναμένεται να αυξηθούν σε 8,2 τρισ. γουόν, πιο κάτω από τις επιδόσεις του προηγούμενο τριμήνου
Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών - Η εξαίρεση
Η αγορά για μεταχειρισμένα πολυτελή ρολόγια, όπως Rolex εκτοξεύτηκε το 2020 και το 2021 σε πρωτοφανή επίπεδα
Σε υψηλό 14 ετών τα «λουκέτα» στις ΗΠΑ - Πώς επηρέασαν τα επιτόκια
Τα αυξημένα επιτόκια στις ΗΠΑ και η αποδυναμωμένη καταναλωτική ζήτηση πλήττουν τις επιχειρήσεις
ΗΠΑ: Στη λίστα των εταιρειών που συνεργάζονται με τον στρατό της Κίνας Tencent - CATL
Οι μετοχές του ιδιοκτήτη WeChat, Tencent και του κατασκευαστή μπαταριών EV, CATL, υποχωρούν μετά την απόφαση του Πενταγώνου
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων
Από τη Rare Beauty στη Watches of Switzerland - 3+1 εταιρείες που σφράγισαν το 2024
Οι επικεφαλής τους -Μπρίαν Ντάφυ, Σελένα Γκόμεζ, Μίκαελ Κλίγκερ, Γκαμπ Γουόλερ- αναδείχθηκαν οι καλύτεροι ηγέτες επιχειρήσεων