Η διαδικασία για την – τέταρτη κατά σειρά – αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει. Αν και το τελικό σχέδιο δεν αναμένεται να γίνει γνωστό σύντομα (για τα τέλη του 2022 κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες), ουδείς αμφισβητεί ότι αλλαγές θα υπάρξουν και μάλιστα σημαντικές.
Τα νέα δεδομένα, άλλωστε, που έχει δημιουργήσει η νέα κρίση, αυτή της πανδημίας, έχουν καταστήσει απολύτως αναγκαίες τις αλλαγές. Η αναστολή ισχύος του Συμφώνου, προκειμένου να μείνουν όρθιες οι οικονομίες, έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του χρέους και του ελλείμματος στις περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι στόχοι να μοιάζουν ανέφικτοι.
Σε αυτό το φόντο, τα διάφορα στρατόπεδα εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης προετοιμάζονται, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, για τη μεγάλη μάχη. Βόρειοι και Νότιοι της ΕΕ, όπως επίσης Δυτικοί και Ανατολικοί, έχουν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» τους για τη σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.
Ταυτόχρονα, τα επιτελεία των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης κάνουν τα δικά τους σχέδια. Στόχος τους είναι να υπάρξουν σχέδια που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να αποτραπεί η κατά μέτωπο σύγκρουση και η ολοκληρωτική ρήξη.
Πηγή: Handelsblatt
Αυξάνει το χρέος, αμετάβλητο το έλλειμμα
Σύμφωνα δε με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Handelsblatt, ήδη έχει γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Οι οικονομολόγοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν καταλήξει σε ένα μοντέλο που ελπίζουν ότι θα αποτελέσει τη βάση για συμβιβασμό. Σε αυτό, προβλέπεται σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου για το χρέος – στο 100% του ΑΕΠ έναντι του 60% που ίσχυε μέχρι σήμερα – ενώ δεν αλλάζει το 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Προτείνουμε τρόπους απλοποίησης των κανόνων, ει δυνατόν χωρίς να απαιτείται αλλαγή των Συνθηκών (της ΕΕ) ή επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια», σημειώνουν οι οικονομολόγοι του ESM στο σκεπτικό τους, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα. Παράλληλα, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους «σκληρούς» του ευρωπαϊκού Βορρά, ξεκαθαρίζουν ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της νομισματικής ένωσης», προσθέτοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι σήμερα λιγότερο σημαντικό από ό,τι την περίοδο που η νομισματική ένωση τέθηκε σε ισχύ».
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή αυτή αναμένεται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκούνται στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Όπως είναι, για παράδειγμα, η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, η οποία με βάση το ισχύον καθεστώς θα ήταν υποχρεωμένη να καταγράφει, για την επόμενη 20ετία, πλεονάσματα της τάξης του 6-7% προκειμένου το χρέος της – που σήμερα είναι στο 156% του ΑΕΠ – να βρεθεί κάτω από το 60%.
Η 20ετία δεν αλλάζει
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση του ESM παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση της μείωσης του χρέους στο νέο όριο μέσα σε διάστημα 20 ετών. Πρακτικά, λοιπόν, για την Ιταλία αυτό συνεπάγεται μία μείωση της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ετησίως – ενώ για την Ελλάδα, η αντίστοιχη υποχρέωση ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι μαζί με την αλλαγή των επίσημων ορίων, αναμένεται να υπάρξει και αναθεώρηση των κανόνων που τα πλαισιώνουν, καθώς και των «ειδικών συνθηκών» που θα δικαιολογούν την προσωρινή εξαίρεση ενός κράτους-μέλους από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, επικρατεί ακόμη αρκετή ασάφεια. Λογικό, μιας και εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα δοθούν ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες.
Latest News
Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες της ΕΚΤ- Καταγγέλλουν πολιτική παράλυση που απειλεί την οικονομία
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές της Bundesbank και της Banque de France προειδοποιούν για έλλειμμα μεταρρύθμισης
Η Tesla κυκλοφόρησε την πρώτη της... φιγούρα δράσης - Πότε έρχεται το ανθρωπόμορφο ρομπότ
Το Tesla Bot Action Figure ξεκίνησε να πωλείται πρόσφατα στον ιστότοπο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων
Στη «μέγγενη» το Adani Group - Πτώση ομολόγων και μετοχών για δεύτερη ημέρα
Οι μετοχές του ομιλου Adani Group έχουν χάσει 28 δισ. δολάρια σε αξία - Η S&P λέει ότι θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις