Η διαδικασία για την – τέταρτη κατά σειρά – αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει. Αν και το τελικό σχέδιο δεν αναμένεται να γίνει γνωστό σύντομα (για τα τέλη του 2022 κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες), ουδείς αμφισβητεί ότι αλλαγές θα υπάρξουν και μάλιστα σημαντικές.
Τα νέα δεδομένα, άλλωστε, που έχει δημιουργήσει η νέα κρίση, αυτή της πανδημίας, έχουν καταστήσει απολύτως αναγκαίες τις αλλαγές. Η αναστολή ισχύος του Συμφώνου, προκειμένου να μείνουν όρθιες οι οικονομίες, έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του χρέους και του ελλείμματος στις περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι στόχοι να μοιάζουν ανέφικτοι.
Σε αυτό το φόντο, τα διάφορα στρατόπεδα εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης προετοιμάζονται, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, για τη μεγάλη μάχη. Βόρειοι και Νότιοι της ΕΕ, όπως επίσης Δυτικοί και Ανατολικοί, έχουν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» τους για τη σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.
Ταυτόχρονα, τα επιτελεία των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης κάνουν τα δικά τους σχέδια. Στόχος τους είναι να υπάρξουν σχέδια που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να αποτραπεί η κατά μέτωπο σύγκρουση και η ολοκληρωτική ρήξη.
Πηγή: Handelsblatt
Αυξάνει το χρέος, αμετάβλητο το έλλειμμα
Σύμφωνα δε με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Handelsblatt, ήδη έχει γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Οι οικονομολόγοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν καταλήξει σε ένα μοντέλο που ελπίζουν ότι θα αποτελέσει τη βάση για συμβιβασμό. Σε αυτό, προβλέπεται σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου για το χρέος – στο 100% του ΑΕΠ έναντι του 60% που ίσχυε μέχρι σήμερα – ενώ δεν αλλάζει το 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Προτείνουμε τρόπους απλοποίησης των κανόνων, ει δυνατόν χωρίς να απαιτείται αλλαγή των Συνθηκών (της ΕΕ) ή επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια», σημειώνουν οι οικονομολόγοι του ESM στο σκεπτικό τους, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα. Παράλληλα, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους «σκληρούς» του ευρωπαϊκού Βορρά, ξεκαθαρίζουν ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της νομισματικής ένωσης», προσθέτοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι σήμερα λιγότερο σημαντικό από ό,τι την περίοδο που η νομισματική ένωση τέθηκε σε ισχύ».
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή αυτή αναμένεται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκούνται στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Όπως είναι, για παράδειγμα, η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, η οποία με βάση το ισχύον καθεστώς θα ήταν υποχρεωμένη να καταγράφει, για την επόμενη 20ετία, πλεονάσματα της τάξης του 6-7% προκειμένου το χρέος της – που σήμερα είναι στο 156% του ΑΕΠ – να βρεθεί κάτω από το 60%.
Η 20ετία δεν αλλάζει
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση του ESM παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση της μείωσης του χρέους στο νέο όριο μέσα σε διάστημα 20 ετών. Πρακτικά, λοιπόν, για την Ιταλία αυτό συνεπάγεται μία μείωση της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ετησίως – ενώ για την Ελλάδα, η αντίστοιχη υποχρέωση ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι μαζί με την αλλαγή των επίσημων ορίων, αναμένεται να υπάρξει και αναθεώρηση των κανόνων που τα πλαισιώνουν, καθώς και των «ειδικών συνθηκών» που θα δικαιολογούν την προσωρινή εξαίρεση ενός κράτους-μέλους από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, επικρατεί ακόμη αρκετή ασάφεια. Λογικό, μιας και εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα δοθούν ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες.
Latest News
Η οικογένεια Λόντερ αφήνει πίσω το τιμόνι... της Estée εν μέσω φουρτούνας
Παραιτούνται από τις θέσεις τους στην Estée Lauder τα μέλη της οικογένειας
Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley με αθλητικά assets - «Κατώφλι» τα 250.000 δολάρια
Το νέο «αθλητικό» χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley - Ελάχιστη επένδυση τα 250.000 ευρώ
Οι αγορές δείχνουν να μην επηρεάζονται από την γεωπολιτική
Οι αγορές συχνά, συνεκτιμούν όλες τις πληροφορίες και αντιδρούν ανάλογα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά τη δική της «CIA»
Η πρόταση περιλαμβάνεται στην «έκθεση Νιινίστο» για την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει μείζονες απειλές
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς