Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από δύναμη του στρατού που δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει, έπειτα από πολιορκία της κατοικίας του νωρίς σήμερα το πρωί, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του κ. Χάμντοκ –Επικοινωνιών, Πληροφοριών, Οικονομικών, Βιομηχανίας– κι έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς και τον κυβερνήτη του Χαρτούμ, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συλλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, είπαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Άλλες στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν έφοδο και συνέλαβαν πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Πληροφοριών μέσω Facebook.

Η στρατιωτική δύναμη που έχει προβεί στο πραξικόπημα, έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες.


Χθες, Κυριακή, η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Διακόπηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Στο μεταξύ, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μέσα ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας μετέδωσαν επίσης πως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί.

Κλειστό το αεροδρόμιο του Χαρτούμ

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι.

Δεν έχει υπάρξει καμιά ανακοίνωση για το αεροδρόμιο από τις αρχές του Σουδάν, εν μέσω πληροφοριών για εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Επικαιρότητα |

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή

Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα
Επικαιρότητα |

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα

Κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο
Επικαιρότητα |

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο

Οι έρευνες νοτίως της Κρήτης και οι παίκτες στο ενεργειακό παιχνίδι – Μαζί με το Βήμα της Κυριακής ο πρώτος τόμος του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων, το περιοδικό Vita, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαθητική εφημερίδα του Ρεθύμνου και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑGAZINO

Μιανμάρ: Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα;
Επικαιρότητα |

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;

Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής