Η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου, γνωστή ως ULEZ, ή «πράσινος δακτύλιος», επεκτείνεται ακόμα περισσότερο από σήμερα Δευτέρα, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου να περιγράφει την κίνηση ως «ημέρα ορόσημο για την πόλη».

Η νέα ULEZ — που καλύπτει το ένα τέταρτο του Λονδίνου και 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους — λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την ULEZ, τα περισσότερα οχήματα που δεν πληρούν ένα συγκεκριμένο σύνολο προτύπων εκπομπών πρέπει να πληρώνουν ημερήσια χρέωση 12,50 στερλίνες. Το πρόστιμο για μη συμμόρφωση είναι 160 στερλίνες, αν και μειώνεται στο μισό εάν καταβληθεί σε 14 ημέρες.

Η ULEZ λειτουργεί παράλληλα με τη ζώνη χρέωσης συμφόρησης, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και κοστίζει 15 λίρες την ημέρα. Αυτή η ζώνη δεν επεκτείνεται.

Η εφαρμογή της ζώνης αυτής ισχύει από τον Απρίλιο του 2019 και σύμφωνα με το Transport for London, έχει συμβάλει σε μείωση κατά 44% «στο διοξείδιο του αζώτουεντός των ορίων της».

Η πόλη έχει επίσης μια Ζώνη Χαμηλών Εκπομπών που ισχύει για την πλειοψηφία των βαρέων οχημάτων. Οι αρχές αναφέρουν ότι η LEZ καλύπτει «το μεγαλύτερο μέρος του Μεγάλου Λονδίνου».

Σχολιάζοντας την επέκταση της ULEZ, ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan είπε: «Στο κέντρο του Λονδίνου, η ULEZ έχει ήδη συμβάλει στη μείωση της τοξικής ρύπανσης από το διοξείδιο του αζώτου στην άκρη του δρόμου σχεδόν στο μισό και οδήγησε σε μειώσεις που είναι πέντε φορές μεγαλύτερες από τον εθνικό μέσο όρο».

«Αλλά η ρύπανση δεν είναι το μόνο πρόβλημα του κεντρικού Λονδίνου», είπε ο Khan, «γι′ αυτό η επέκταση της ULEZ σήμερα θα ωφελήσει τους Λονδρέζους σε ολόκληρη την πόλη και είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πράσινη ανάκαμψη του Λονδίνου από αυτήν την πανδημία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green