Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων – μαϊμού εντός και εκτός Ελλάδας και οι καταγγελίες για παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος ναρκοθετούν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, και μαζί όλα όσα χτίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού τυροκομικού προϊόντος.
Η πρόσφατη αποκάλυψη για παρατυπίες από ελληνική εταιρεία, η οποία φέρεται να έχει ελληνοποιήσει 7,7 τόνους γάλακτος από τη Βουλγαρία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.
Προ μηνών, και άλλες επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί να παρανομούν διακινώντας νοθευμένη φέτα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, όπως στις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας. Για τους ανθρώπους του κλάδου τα περιστατικά αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ ελληνικό τυρί, καθώς δίνουν αφορμές και επιχειρήματα σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Δανία, να ξανανοίξουν το θέμα της αποκλειστικότητας στην παραγωγή φέτας που έχει η Ελλάδα.
Σκληρός ανταγωνισμός
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εξαγωγές φέτας σε όγκο αυξάνονται συνεχώς την τελευταία πενταετία. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να αξιοποιήσουν τόσο τη μοναδικότητα του προϊόντος, όσο και την κατοχύρωση εντός της ΕΕ. Ωστόσο η αύξηση των πωλήσεων σε όγκο δεν ακολουθήθηκε και με αύξηση της αξίας των εξαγωγών. Στην πενταετία 2015-2020 οι εξαγωγές φέτας αυξήθηκαν μεν σε όγκο κατά 53,3%, φτάνοντας τα 80,7 εκατ. κιλά πέρυσι, όμως η αξία τους περιορίστηκε στα 420 εκατ. ευρώ.
Οι άνθρωποι του κλάδου παραδέχονται ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, ειδικά σε επίπεδο τιμών, καθώς εκτός συνόρων ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι το λευκό τυρί που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ελληνική φέτα, όμως λόγω τιμής «κλέβει» εν δυνάμει καταναλωτές, με πολλές ξένες βιομηχανίες να ονομάζουν τα προϊόντα τους «Greek style feta» ή να τους δίνουν ελληνοπρεπή ονόματα, προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.
Παράλληλα, δεν λείπουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες για να καταφέρουν να διεισδύσουν σε ξένες αγορές ακολουθούν επιθετική τιμολόγηση των προϊόντων τους, διαθέτοντάς τα σε χαμηλές τιμές σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Μια στρατηγική που εκτιμάται πως θα γυρίσει μπούμερανγκ για τη χώρα, τη στιγμή που επιχειρεί να εστιάσει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ποιότητας. Η απώλεια σε οποιονδήποτε βαθμό της υπεραξίας της φέτας υποθηκεύει το μέλλον, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν.
Από τα συνολικά περίπου 127 εκατ. κιλά που υπολογίζεται ότι ήταν η εγχώρια παραγωγή φέτας το 2020 εξήχθησαν τα 6,2 στα 10 κιλά (62%), με τις δεκαπέντε σημαντικότερες αγορές να απορροφούν άνω του 90% των εξαγωγών αυτών και ευρωπαϊκές χώρες, όπως και χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο, να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.
Δύσκολη συγκυρία
Πάντως ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έλληνες παραγωγοί φέτας με μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια είναι το πρόβλημα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου που συνεπάγεται και μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος και αύξηση των τιμών του, καθώς η φέτα πρέπει να παράγεται μόνο από ελληνικό γάλα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με δεδομένο ότι ήδη η τιμή του γάλακτος έχει φτάσει σχεδόν στα 1,20-1,25 ευρώ το κιλό από 0,96 πέρυσι, σε συνδυασμό με την αύξηση των ζωοτροφών 20%-30% εξαιτίας και των διεθνών συνθηκών, οδηγούνται προς τα πάνω και οι τιμές του τελικού προϊόντος.
Η φέτα αναγνωρίστηκε ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον κανονισμό ΕΕ No 1151/2012. Για να θεωρείται ΠΟΠ ένα προϊόν, πρέπει να παράγεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα αυτού με αίγειο, σε αναλογία μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, να συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες.
Latest News
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές
Πτωτική πορεία για εισροές και εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Σεπτέμβριο 2024
Αύξηση της χρηματοδότησης για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ζητά η ΠΑΜΘ
Το ποσοστό στήριξης της δημόσιας χρηματοδότησης για τη μεταποίηση στα αγροτικά προϊόντα να αυξηθεί από 50% σε 65%, ζητά η ΠΑΜΘ
Βήμα- βήμα το «άνοιγμα» στην εγχώρια αγορά για το «Κασκαβάλι Πίνδου»
Το «Κασκαβάλι Πίνδου» στοχεύει να αποτελέσει παράδειγμα ανάδειξης και προώθησης και άλλων ποιοτικών – τοπικών προϊόντων της Ηπείρου
Μειωμένη κατά 1,5% η αγροτική παραγωγή το 2023 - Η «πρωτιά» της Ελλάδας
Η μικρή πτώση από την ανώτατη τιμή της παραγωγής το 2022 τερμάτισε την ανοδική τάση που είχε ξεκινήσει το 2010, τονίζει η Eurostat
Ξεκίνησαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών μέτρων
Η πίστωση των λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά εντός της τρέχουσας εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων, επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς - Σε κρίση οι κτηνοτρόφοι
Αλλαγή των όρων στο πρόγραμμα 5.2 για την αντικατάσταση ζώων, που χάθηκαν από την ευλογιά προβάτων και την πανώλη ζητά ο ΣΕΚ
Γιατί καταρρέουν οι τιμές στο ελαιόλαδο - Οι εξελίξεις στην αγορά
Πρωτοφανής η πτώση στις τιμές στο ελαιόλαδο αλλά όχι ανεξήγητη, επισημαίνει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)
Πράσινο φως σε ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές από αδιάθετα αγροτικά κονδύλια
Οι χώρες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα αδέσμευτα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για στήριξη σε αγρότες, δασολόγους και επιχειρήσεις