Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα συνδέει τις ελπίδες της για ανάκαμψη σε ένα νέο είδος ξένου επενδυτή: τα κινηματογραφικά συνεργεία του Χόλιγουντ» το περιοδικό Fortune αναφέρεται στην Ελλάδα και τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές που κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο.
«Η Ελλάδα έχει γίνει κάτι σαν hotspot για ξένες ταινίες τον τελευταίο καιρό, προσελκύοντας μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ, διάσημους ηθοποιούς και μερικούς εξίσου μεγάλους προϋπολογισμούς» αναφέρει το δημοσίευμα.
Προσθέτει μάλιστα, ότι πολύ συχνά μπορεί να δει κανείς κινηματογραφικά συνεργεία να γυρίζουν ταινίες, ντοκιμαντέρ ή διαφημίσεις στην ελληνική πρωτεύουσα — ένα θέαμα που ήταν σπάνιο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Αν και ακόμη στα σπάργανα, ο κλάδος μεγαλώνει γρήγορα.
Σύμφωνα με το Fortune, το 2018, οι ελληνικές αρχές εισήγαγαν κίνητρα με στόχο την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έκτοτε, τα μέτρα έγιναν ακόμα πιο ελκυστικά, με τις αρχές να προσφέρουν έκπτωση 40% σε μετρητά στα έξοδα παραγωγής, έναντι έκπτωσης 30% στην γειτονική Τουρκία και Ισπανία, τονίζεται και προστίθεται ότι άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν τη υπόσχεση «για μείωση των φημισμένων διαδικασιών γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και ταχύτερη καταβολή παροχών στις κινηματογραφικές εταιρείες».
Η επιτυχία των μέτρων έχει αιφνιδιάσει πολλούς στην Ελλάδα.
Το Fortune αναφέρει ότι τα στοιχεία του κλάδου δείχνουν ότι 171 κινηματογραφικές παραγωγές έχουν γυριστεί, εκ των οποίων οι 79 προέρχονταν από το εξωτερικό, φθάνοντας σε επιχειρηματική αξία τα 255 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος έχει δημιουργήσει εργασία για 42.000 άτομα, τη στιγμή που η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση της χώρας και η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 14%.
Έλληνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφικά συνεργεία, ωστόσο, παραμένουν οι μεγάλοι νικητές, καθώς η πλειονότητα των κινηματογραφικών παραγωγών που επωφελούνται από τα κίνητρα είναι οι τοπικές παραγωγές.
Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν στο Fortune τους αυξανόμενους προϋπολογισμούς ως ένδειξη για το πώς ωριμάζει η κινηματογραφική βιομηχανία στη χώρα.
Τονίζουν μάλιστα ότι οι προϋπολογισμοί για τις κινηματογραφικές παραγωγές είναι σταθερά πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με προηγούμενες ταινίες που αφορούσαν ποσά κάτω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν αρκεί…
Ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), λέει ότι η αύξηση της ζήτησης ήταν απλώς «τρελή».
Η έκπτωση είναι το καρότο, λέει στο Fortune, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Χρειάζονται περισσότερα για να συμβάλουν σε παραγωγές μεγάλων προϋπολογισμών, όπως η παροχή αξιόπιστου συνεργάτη για τις εταιρείες παραγωγής και η προσφορά φιλικών προς τον κινηματογράφο τοποθεσιών, προσθέτει.
Η κατάταξη στην κορυφή των πλεονεκτημάτων της χώρας είναι οι προσφερόμενες πολλές ώρες ηλιακού φωτός που επιτρέπουν περισσότερες λήψεις σε μια ημέρα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Οι αντιδράσεις
Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την επιτυχία. Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάρα πολλά στην προσπάθειά της να προσελκύσει μεγάλες παραγωγές, προσθέτοντας ότι άλλοι κρίσιμοι τομείς χρειάζονται επίσης γενναιόδωρη βοήθεια.
Ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος εισήγαγε αρχικά τα κίνητρα το 2018 ως αναπληρωτής υπουργός ψηφιακής πολιτικής επί της προηγούμενης κυβέρνησης Σύριζα, περιγράφει τις πρόσφατες αλλαγές ως «προβληματικές που οδηγούνται από βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα».
Λιγότεροι έλεγχοι στις επιδοτήσεις κινδυνεύουν να πηγαίνουν κεφάλαια σε άστοχες κινηματογραφικές εταιρείες—μια κίνηση που θα έβλαπτε την ισχυρή δημόσια υποστήριξη για τα έργα, λέει, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις δαπάνες που πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατική ενίσχυση είναι υπερβολικές.
«Οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί με στόχο το μάρκετινγκ και όχι την υποστήριξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν οικονομικά στοιχεία σε όλο αυτό, αλλά είναι επίσης ένα πολιτιστικό ζήτημα και πρέπει να διατηρήσουμε τα πρότυπα υψηλά», λέει στο Fortune.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.