Το Facebook κατέθεσε αγωγή εναντίον ενός Ουκρανού προγραμματιστή ο οποίος φέρεται να συνέλλεξε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια να πούλησε προσωπικά δεδομένα 178 εκατομμυρίων χρηστών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Record, τα δεδομένα που υπέκλεψε ο Αλεξάντερ Σολονσένκο διοχετεύθηκαν σε φόρουμ κυβεροεγκληματιών, στο «σκοτεινό δίκτυο». Ο Σολονσένκο φέρεται να εκμεταλλεύθηκε ένα χαρακτηριστικό εισαγωγής επαφών (το Contact Importer) στον Messenger, δηλαδή την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο το οποίο στην ουσία μιμούνταν μία συσκευή Android.
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επέτρεπε στους χρήστες να συγχρονίζουν τις επαφές του τηλεφώνου τους και να βλέπουν ποιες επαφές έχουν λογαριασμούς στο Facebook ώστε να μπορούν να τους προσεγγίζουν και να τους προσθέτουν σαν «φίλους».
Πώς το εκμεταλλεύθηκε. «Προμήθευσε» το Facebook με τυχαίους τηλεφωνικούς αριθμούς και στη συνέχεια συγκέντρωνε τα δεδομένα που η ιστοσελίδα «επέστρεφε», σχετικά με τους λογαριασμούς που αντιστοιχούσαν στους τηλεφωνικούς αριθμούς.
Το Facebook υποστηρίζει ότι η εκστρατεία συλλογής των δεδομένων διενεργήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019, όταν τελικά η εταιρεία έπαυσε τη λειτουργία του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού που λειτουργούσε σαν κερκόπορτα. Ακολούθως, τον Δεκέμβριο του 2020, ο Σολονσένκο ξεκίνησε να πουλά τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει.
Ο εντοπισμός του Σολονσένκο επιτεύχθηκε όταν ο ίδιος χρησιμοποίησε το username του από το φόρουμ του dark web, σε διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα, στο «κανονικό» Internet. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Facebook, το συγκεκριμένο άτομο είχε υπεξαιρέσει δεδομένα και από άλλους στόχους, όπως από μεγάλη τράπεζα της Ουκρανίας.
Με την αγωγή που κατατέθηκε το Facebook ζητεί την επανόρθωση απροσδιόριστων ζημιών όπως επίσης και την απαγόρευση στον Σολονσένκο να έχει πρόσβαση πλέον στο Facebook ή τη δυνατότητα να πουλά δεδομένα που έχει πρακτικά κλέψει.
Πάντως, η υπόθεση Σολονσένκο δεν είναι το μεγαλύτερο περιστατικό διαρροής δεδομένων που έχει καταγραφεί. Το ίδιο χαρακτηριστικό που εκμεταλλεύθηκε ο Σολονσένκο έχουν χρησιμοποιήσει χάκερς για τη συγκομιδή δεδομένων συνολικά 533 εκατομμυρίων χρηστών. Ωστόσο, η καταγγελία εκ μέρους της εταιρείας έρχεται σε μία περίοδο που η ίδια βρίσκεται υπό διερεύνηση για διάφορα θέματα και θέλει να δείξει την προσήλωσή της στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.
Latest News
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.