Το Facebook κατέθεσε αγωγή εναντίον ενός Ουκρανού προγραμματιστή ο οποίος φέρεται να συνέλλεξε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια να πούλησε προσωπικά δεδομένα 178 εκατομμυρίων χρηστών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Record, τα δεδομένα που υπέκλεψε ο Αλεξάντερ Σολονσένκο διοχετεύθηκαν σε φόρουμ κυβεροεγκληματιών, στο «σκοτεινό δίκτυο». Ο Σολονσένκο φέρεται να εκμεταλλεύθηκε ένα χαρακτηριστικό εισαγωγής επαφών (το Contact Importer) στον Messenger, δηλαδή την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο το οποίο στην ουσία μιμούνταν μία συσκευή Android.
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επέτρεπε στους χρήστες να συγχρονίζουν τις επαφές του τηλεφώνου τους και να βλέπουν ποιες επαφές έχουν λογαριασμούς στο Facebook ώστε να μπορούν να τους προσεγγίζουν και να τους προσθέτουν σαν «φίλους».
Πώς το εκμεταλλεύθηκε. «Προμήθευσε» το Facebook με τυχαίους τηλεφωνικούς αριθμούς και στη συνέχεια συγκέντρωνε τα δεδομένα που η ιστοσελίδα «επέστρεφε», σχετικά με τους λογαριασμούς που αντιστοιχούσαν στους τηλεφωνικούς αριθμούς.
Το Facebook υποστηρίζει ότι η εκστρατεία συλλογής των δεδομένων διενεργήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019, όταν τελικά η εταιρεία έπαυσε τη λειτουργία του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού που λειτουργούσε σαν κερκόπορτα. Ακολούθως, τον Δεκέμβριο του 2020, ο Σολονσένκο ξεκίνησε να πουλά τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει.
Ο εντοπισμός του Σολονσένκο επιτεύχθηκε όταν ο ίδιος χρησιμοποίησε το username του από το φόρουμ του dark web, σε διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα, στο «κανονικό» Internet. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Facebook, το συγκεκριμένο άτομο είχε υπεξαιρέσει δεδομένα και από άλλους στόχους, όπως από μεγάλη τράπεζα της Ουκρανίας.
Με την αγωγή που κατατέθηκε το Facebook ζητεί την επανόρθωση απροσδιόριστων ζημιών όπως επίσης και την απαγόρευση στον Σολονσένκο να έχει πρόσβαση πλέον στο Facebook ή τη δυνατότητα να πουλά δεδομένα που έχει πρακτικά κλέψει.
Πάντως, η υπόθεση Σολονσένκο δεν είναι το μεγαλύτερο περιστατικό διαρροής δεδομένων που έχει καταγραφεί. Το ίδιο χαρακτηριστικό που εκμεταλλεύθηκε ο Σολονσένκο έχουν χρησιμοποιήσει χάκερς για τη συγκομιδή δεδομένων συνολικά 533 εκατομμυρίων χρηστών. Ωστόσο, η καταγγελία εκ μέρους της εταιρείας έρχεται σε μία περίοδο που η ίδια βρίσκεται υπό διερεύνηση για διάφορα θέματα και θέλει να δείξει την προσήλωσή της στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.
Latest News
Τελικά πόσα δικαιώματα πρέπει να έχει η AI; Το εγχείρημα της Anthropic
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσέλαβε έναν ερευνητή για να σκεφτεί την «ευημερία» της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης
Γιατί ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni κατασκεύασε υπερυπολογιστή 100 εκατ. ευρώ
Η Eni ενεργοποιεί το πιο ισχυρό μηχάνημα στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ
Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για το μέλλον της AI
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις αλλά βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ίδια η νοοτροπία του επιχειρηματικού κόσμου
Τα Drones πολλαπλασιάζονται και φέρνουν νέους κανόνες
Οι θεάσεις πολλαπλών drones κυρίως στις ΝΑ πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει συζητήσεις για τον κανονισμό των πτήσεων τους
Το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» της NASA για το 2024
«Είναι ένα αστρικό σύμπλεγμα που μοιάζει έντονα με το πράσινο των διακοπών» αναφέρεται στην ανακοίνωση η NASA
Γιατί η Formula1 στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Διάφορες ομάδες της Formula1 εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία εδώ και χρόνια — από το cloud computing έως την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Τέλος στην απαγόρευση WhatsApp και Google Play στο Ιράν
Το Ιράν φαίνεται να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την μείωση των περιορισμών στο ίντερνετ
Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο
NASA: Πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο έφτασε το Parker Solar Probe
Το μη επανδρωμένο σκάφος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018
Συνεργασία PeS και Infoblox: Θωράκιση του DNS από σύγχρονες κυβερνοαπειλές
Η ανάγκη για ισχυρή ασφάλεια στο DNS είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς πρόκειται για τη «ραχοκοκαλιά» του Διαδικτύου