Είναι γεγονός ότι η Κίνα επιδιώκει την αυτονόμησή της σε επίπεδο παραγωγής μικροτσίπ, επιδιώκοντας μέσω των τεχνολογικών της εταιρειών την ανάπτυξη των δικών της ημιαγωγών.
Στην πραγματικότητα, η Κίνα απέχει ακόμη αρκετά από το να θεωρείται αυτόνομη στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, καθώς η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία που προέρχεται από το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημιαγωγοί αποτελούν το εξάρτημα-κλειδί για την παραγωγή οποιουδήποτε σύγχρονου βιομηχανικού προϊόντος, από το smartphone μέχρι τα σύγχρονα ψυγεία ή τα αυτοκίνητα. Λογικό λοιπόν ο συγκεκριμένος τομέας να έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Προφανώς, κινεζικές εταιρείες έχουν καταφέρει τεχνολογικά επιτεύγματα: τον Αύγουστο η Baidu ανακοίνωσε τον Kunlun 2, ένα δεύτερης γενιάς μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης. Η Alibaba ανακοίνωσε επεξεργαστές σχεδιασμένους για χρήση σε servers και στον τομέα του cloud computing, ενώ η Oppo (κατασκευάστρια τηλεφώνων) αναπτύσσει το δικό της υψηλών προδιαγραφών SoC για χρήση σε μελλοντικά smartphones, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.
Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να βασίζονται σε ξένα τεχνολογικά εργαλεία για την ανάπτυξη των δικών τους επεξεργαστών. Εξάρτηση υπάρχει και όταν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή μικροτσίπ. Για να το κάνουν θα πρέπει να απευθυνθούν σε βιομηχανίες εκτός Κίνας.
Ξένη κυριαρχία στην εφοδιαστική αλυσίδα
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που αναφέρει στην ανάλυσή του το CNBC. Το τσιπ Yitian 710 της Alibaba, το οποίο κατασκευάζεται με τη βιομηχανική μέθοδο των 5nm, την πλέον προηγμένη τεχνολογικά σήμερα, βασίζεται στην αρχιτεκτονική της βρετανικής φίρμας ARM. Το Kunlun 2 της Baidu είναι τεχνολογίας 7nm (νανόμετρων), ενώ το αντίστοιχο υπό ανάπτυξη της Oppo θα είναι τεχνολογίας 3nm.
Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω; Ουσιαστικά η Κίνα δεν διαθέτει την ικανότητα να προχωρήσει αυτόνομα στην κατασκευή ημιαγωγών σε αυτά τα μεγέθη. Για να το κάνει θα πρέπει να συνεργαστεί με τρεις μόλις βιομηχανίες: την αμερικανική Intel, την κορεατική Samsung και την TSMC από την Ταϊβάν. Όμως ακόμη και από αυτή την τριάδα εταιρειών, η Intel και η TSMC βασίζονται σε εξοπλισμό και εργαλεία τρίτων εταιρειών.
Η πραγματική δύναμη εδώ βρίσκεται στα χέρια πραγματικά άγνωστων εταιρειών. Όπως η ολλανδική ASML η οποία είναι η μόνη στον κόσμο που κατασκευάζει τα μηχανήματα που χρειάζονται οι παραγωγοί ημιαγωγών. Γίνεται σαφές ότι το σύμπλεγμα παραγωγής μικροτσίπ είναι τεράστιο και πολύπλοκο, άρα η αυτάρκεια είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Η γεωπολιτική διάσταση
Πολύ εύκολα αντιληπτό γίνεται ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και λόγω πιθανών γεωπολιτικών εντάσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Huawei.
Η Huawei σχεδίαζε τους δικούς της επεξεργαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα που παρήγαγε. Η περίφημη σειρά επεξεργαστών Kirin, η οποία κατά πολλούς ήταν ο βασικός λόγος για την ραγδαία επιτυχία της εταιρείας που την έφερε στην κορυφή των κατασκευαστών smartphones.
Μέχρι το 2019, όταν η αμερικανική κυβέρνηση την τοποθέτησε στην περιβόητη Entity List, πρακτικά τη μαύρη λίστα, βάσει της οποίας η εν λόγω κινεζική εταιρεία έχανε την πρόσβασή της σε συγκεκριμένες αμερικανικές τεχνολογίες.
Μόλις πέρυσι, η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο νόμο ο οποίος απαιτεί και από τους ξένους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό κατασκευής μικροτσίπ να λαμβάνουν άδεια πριν πουλήσουν ημιαγωγούς στη Huawei.
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές