Ξεκινά η περίοδος της ετήσιας απογραφής ζωικού κεφαλαίου εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων, η οποία αποτελεί υποχρέωση του κάθε κτηνοτρόφου κατόχου των παραπάνω ζώων.

Για τα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους και η κοινοποίησή της στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή εκτελείται εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη διενέργειά της, που δεν πρέπει να ξεπερνά τη 15η Δεκεμβρίου

Για τους χοίρους, η απογραφή διενεργείται εντός του Δεκεμβρίου και η κοινοποίησή της στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή εκτελείται εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη διενέργειά της (σε καμία περίπτωση στα παραπάνω δεν πρέπει να συγχέεται η ημερομηνία απογραφής με την ημερομηνία κοινοποίησής της στην οικεία κτηνιατρική αρχή).

Ειδικότερα όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, έχουν υποχρέωση της διενέργειας και της κοινοποίησης της απογραφής του Ζωικού τους Κεφαλαίου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων, αλλά και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, λόγω της πανδημίας COVID-19, υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι για φέτος πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μόνοι τους και να ενημερώνουν διαδικτυακά το ηλεκτρονικό τους μητρώο, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ ως εξής:

  • για τις απογραφές των αιγοπροβάτων ακολουθώντας την διαδρομή: ΥπΑΑΤ->Ψηφιακές Υπηρεσίες -> Ετήσια Απογραφή Αιγοπροβάτων ->Σύνδεση. Ενεργοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών για τα αιγοπρόβατα από την 1 Νοεμβρίου.
  • για τις απογραφές των χοίρων ακολουθώντας την διαδρομή: ΥπΑΑΤ->Ψηφιακές Υπηρεσίες -> Ετήσια Απογραφή Χοίρων ->Σύνδεση. Ενεργοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών για τους χοίρους από την 1 Δεκεμβρίου.

Επίσης μόνο η κοινοποίηση της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου της κάθε εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων ή χοίρων είναι δυνατό να διενεργηθεί και με την προσέλευση του κατόχου της στην οικεία κτηνιατρική αρχή.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, την οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του.

Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

Όσον αφορά τις εκμεταλλεύσεις των χοίρων και στα πλαίσια της ετοιμότητας λόγω της Αφρικανικής Πανώλης, κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη η ενημέρωση-επικαιροποίηση του μητρώου των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και των ειδικότερων πληροφοριών για καθεμία από αυτές, έτσι όπως αποτυπώνονται στο ΟΠΣΚ (π.χ. χαρακτηρισμός των οικόσιτων με την επιλογή του σχετικού check box, διακοπή ανενεργών εκμεταλλεύσεων, ενημέρωση απογραφών, ενημέρωση ατομικού μητρώου γεννητόρων, ενημέρωση κινήσεων ζωικού κεφαλαίου, κτλ).

Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:

  • έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (ΟΠΣ-Κ.).
  • έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους