![Κοινό μέτωπο Ελλάδας – FAO](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/fao.jpg)
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγροδιατροφή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον πρωτογενή τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του γενικού διευθυντή του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), κ. Qu Dongyu, οι οποίοι συναντήθηκαν στην έδρα του Οργανισμού, στη Ρώμη.
Ο Σπ. Λιβανός συνεχάρη τον γενικό διευθυντή για το επιτυχημένο έργο που συντελείται από τον FAO, τη συνέπεια στο όραμά του για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής και κυρίως για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας.
Υπογράμμισε επίσης ότι Ελλάδα και FAO μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και συμφώνησαν ότι τα προβλήματα μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία και πηγή προόδου. Παράλληλα, υπενθύμισε την παρέμβασή του κατά την πρόσφατη Διάσκεψη του FAO, υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης για τα βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.
Επί πλέον ο υπουργός επαίνεσε τον γενικό γιευθυντή για τον πρόσφατο διορισμό του κ. Στέφανου Φωτίου ως Διευθυντή του νεοϊδρυθέντος γραφείου για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και για τη σύσταση του νέου γραφείου.
Ο γενικός διευθυντής του FAO εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μεταλαμπαδεύοντας την πλούσια εμπειρία και παράδοσή της, για παράδειγμα μέσω των Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS), της γεωγραφικής ένδειξης και της κλιματικής ανθεκτικής γεωργίας. Ανέδειξε, μάλιστα, τη σημαντικότητα του ρόλου αυτού, δεδομένου ότι οι μικροκαλλιεργητές, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος (84%) από τα 570 εκατομμύρια αγροκτήματα του κόσμου.
Ο υπουργός και ο γενικός διευθυντής, συμφώνησαν ότι οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε συστήματα αγροδιατροφής, μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για βιώσιμη πολυτομεακή οικονομική ανάπτυξη. Τονίσθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει τοπικά, παραδοσιακά και ιστορικά συστήματα αγροδιατροφής, που θέτουν τους πραγματικούς αγρότες στο επίκεντρο, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητά τους για καλύτερη ζωή και βοηθώντας στον ψηφιακό αγροτικό μετασχηματισμό.
Από την άποψη αυτή, συζήτησαν διεξοδικά για τη Διεθνή Πλατφόρμα για Ψηφιακά Τρόφιμα και Γεωργία, καθώς και για τις ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, βοηθώντας στο μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής μας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν