
Η Αυστραλία, χώρα το υπέδαφος της οποίας είναι πλούσιο σε άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα πως θέτει στόχο να φθάσει σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2050, ωστόσο απέφυγε να ορίσει πιο βραχυπρόθεσμους στόχους, μερικές ημέρες πριν αρχίσει η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα.
Κανένας στόχος για το 2030
«Οι Αυστραλοί θέλουν ένα σχέδιο για το 2050 ως προς το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων που θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και θα εγγυάται το μέλλον τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», συνόψισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοινώνοντας την απόφαση.
Ωστόσο αρνήθηκε να ορίσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030, που θεωρούνται κρίσιμες ώστε να καταπολεμηθεί με ουσιαστικό τρόπο η κλιματική αλλαγή, διαβεβαιώνοντας πως θα καταβάλλει προσπάθειες να μείνουν ανοικτά τα ορυχεία άνθρακα.
«Θέλουμε οι βαριές βιομηχανίες μας, όπως τα ορυχεία, να μείνουν ανοικτές, ανταγωνιστικές και να προσαρμοστούν, ώστε να γίνουν βιώσιμες για όσο η παγκόσμια ζήτηση το επιτρέπει», ξεκαθάρισε σε κείμενο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Η Αυστραλία έχει ήδη δεχθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 26 ως 28% ως το 2030 σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005 και ο κ. Μόρισον διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα «επιτύχει και θα ξεπεράσει» τον στόχο αυτό.
«Η αυστραλιανή μέθοδος…»
«Δεν δεχόμαστε διαλέξεις από άλλους, που δεν καταλαβαίνουν την Αυστραλία. Η αυστραλιανή μέθοδος είναι το πώς το κάνεις, όχι εάν θα το κάνεις. Το θέμα είναι να το κάνεις», έγραψε.
«Δεν θα αθετήσουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στις τελευταίες εκλογές τροποποιώντας τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία, που γενικά θεωρείται πως καθυστερεί να αναλάβει δράση για το κλίμα, είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές άνθρακα παγκοσμίως. Σ’ αυτήν την πρώτη ύλη βασίζει μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής της και για καιρό αντιστεκόταν στο να ορίσει συγκεκριμένο στόχο για την κλιματική ουδετερότητα.
Η δέσμευση για το 2050 ανακοινώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την αναχώρηση του κ. Μόρισον για την COP26 –την 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή– που διεξάγεται στη Γλασκόβη.
Δέχεται επικρίσεις
Η Καμπέρα δέχεται ολοένα εντονότερες επικρίσεις διότι δεν ενήργησε νωρίτερα, μεταξύ άλλων από μέρους στενών συμμάχων της, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από νησιωτικά κράτη της περιφέρειας, ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Μόρισον δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ούτε τι παραχωρήσεις έκανε στους κυβερνητικούς εταίρους του, σκεπτικιστές έναντι της κλιματικής αλλαγής και υπερασπιστές της βιομηχανίας των ανθρακωρυχείων, στις τεταμένες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X