Το φλέγον θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας, και οι λύσεις που μελετώνται για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μια κρίσιμη φάση για την παγκόσμια ανάκαμψη, αναμένεται να απασχολήσει την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μετά την πτώση των τιμών της ενέργειας σε παγκόσμιο και ενωσιακό επίπεδο στα τέλη του 2019 και του 2020, σημειώθηκε απότομη αύξηση τους τελευταίους μήνες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης συνόδου του Συμβουλίου Ενέργειας, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών της ενέργειας: μια εργαλειοθήκη για δράση και στήριξη» που παρουσιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου, και εξετάζει πιθανά μέτρα μετριασμού σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.
Διαφωνίες
Πάντως, η επίτευξη μιας συμφωνίας στους κόλπους της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται εύκολη υπόθεση.
Μία ημέρα πριν, εννέα κράτη μέλη, με κοινή δήλωση τους, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία αντιδρούν στις προτάσεις επισημαίνοντας πως «δεν μπορούν να υποστηρίξουν οποιοδήποτε μέτρο συγκρούεται με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», κάτι που αφορά μεταξύ άλλων την τροποποίηση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.
«Καθώς η άνοδος των τιμών υποκινείται από διεθνείς παράγοντες, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν αποφασίσουμε να παρέμβουμε στο σχεδιασμό της εσωτερικής αγοράς ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε «φάρμακο» για την συγκράτηση των αυξημένων τιμών που συνδέονται με τις αγορές ορυκτών καυσίμων.
Οι «9» αντιπροτείνουν περισσότερα μέτρα για την εξοικονόμηση και αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας και τον καθορισμό ενός στόχου ύψους 15% διασυνδεσιμότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. μέχρι το 2030.
Η ελληνική θέση
Θυμίζουμε πως η ελληνική θέση είναι, μεταξύ άλλων, υπέρ της μεταρρύθμισης της χονδρικής αγοράς ενέργειας. Σε κοινή δήλωση τους, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, στις αρχές του μηνός, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Τσεχία και τη Ρουμανία είχαν συνυπογράψει κείμενο πέντε προτάσεων, στις οποίες δίδεται έμφαση και στη μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να βελτιωθεί για να δημιουργήσει μια καλύτερη σύνδεση μεταξύ της τιμής που καταβάλλουν οι καταναλωτές και του μέσου κόστους παραγωγής σε ότι αφορά τα εθνικά μείγματα παραγωγής.
Οι χώρες που επιμένουν στη μεταρρύθμιση επισημαίνουν πως είναι άδικο η ενέργεια που προέρχεται από φτηνές ανανεώσιμες πηγές να πωλείται στην ίδια τιμή με την ενέργεια που παράγεται από πολύ πιο δαπανηρές (αλλά και ρυπογόνες) πηγές ορυκτών καυσίμων.
Ο οδικός δρόμος της Συνόδου
Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν -μετά από 8(!) ώρες διαπραγματεύσεων- την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πως λειτουργεί η αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, να εξετάσει τυχόν κερδοσκοπική δραστηριότητα και να καταλήξει γρήγορα σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όμως, έδωσαν μόνο κάποιες κατευθυντήριες γραμμές αφήνοντας στους αρμόδιους υπουργούς το δύσκολο έργο της αποσαφήνισης των μέτρων και του σχεδιασμού που θα δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα αναλάβει από την πλευρά της να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη ροή επενδύσεων για την περίφημη πράσινη μετάβαση.
Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας με σκοπό την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει όλο τον χειμώνα, και την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης.
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη» την οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις των τρεχουσών αυξήσεων των τιμών και να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών κλυδωνισμών. Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα περιλαμβάνουν επείγουσα εισοδηματική στήριξη των νοικοκυριών, κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις και στοχευμένες μειώσεις φόρων. Η Επιτροπή θα στηρίξει επίσης επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, θα εξετάσει πιθανά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας και την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου και θα αξιολογήσει τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρουσιάζοντας την εργαλειοθήκη, η αρμόδια για την ενέργεια επίτροπος κ. Kadri Simson δήλωσε: «Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας εμπνέει έντονη ανησυχία στην ΕΕ. Καθώς εξερχόμαστε από την πανδημία και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, είναι σημαντικό να προστατευθούν οι πλέον ευπαθείς καταναλωτές και καταναλώτριες και να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να μειώσουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τον χειμώνα. Ταυτόχρονα, προσδιορίζουμε άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό μας σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό και ευέλικτο ώστε να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε μελλοντική αστάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης. Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση. Τα τελευταία 20 χρόνια η εσωτερική αγορά ενέργειας μάς έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσει να μας εξυπηρετεί και στο μέλλον, υλοποιώντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενισχύοντας την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και εκπληρώνοντας τους στόχους μας για το κλίμα».
Μια εργαλειοθήκη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων
Η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση των τιμών απαιτεί ταχεία και συντονισμένη αντίδραση. Το ισχύον νομικό πλαίσιο παρέχει στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της τη δυνατότητα να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων τόσο στις καταναλώτριες και τους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε στοχευμένα μέτρα που μπορούν να μετριάσουν γρήγορα τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στους ευπαθείς καταναλωτές και καταναλώτριες και στις μικρές επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα την άνοιξη, οπότε η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί. Η μακροπρόθεσμη μετάβαση και οι επενδύσεις μας σε καθαρότερες πηγές ενέργειας δεν θα πρέπει να διαταραχθούν.
Άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτριών και καταναλωτών και των επιχειρήσεων:
Παροχή έκτακτης εισοδηματικής στήριξης σε καταναλώτριες και καταναλωτές που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή πληρωμών μέρους μόνο των λογαριασμών
- τα μέτρα αυτά μπορούν να στηριχθούν με έσοδα από το ΣΕΔΕ της ΕΕ
- δυνατότητα προσωρινών αναβολών στις πληρωμές λογαριασμών
- θέση σε εφαρμογή διασφαλίσεων ώστε να αποφεύγονται αποσυνδέσεις από το δίκτυο
- προσωρινές, στοχευμένες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά
- παροχή ενισχύσεων σε επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις
- εντατικοποίηση των διεθνών επαφών μας στον τομέα της ενέργειας με σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας, της ρευστότητας και της ευελιξίας των διεθνών αγορών
- διερεύνηση ενδεχόμενων αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών στην αγορά ενέργειας καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) να
- ενισχύσει περαιτέρω την παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά ανθρακούχων εκπομπών·
- διευκόλυνση της ευρύτερης πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στήριξή τους μέσω συνοδευτικών μέτρων.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι η καλύτερη εξασφάλιση έναντι διαταραχών των τιμών στο μέλλον και θα πρέπει να επιταχυνθεί. Η ΕΕ θα συνεχίσει να οικοδομεί ένα αποδοτικό ενεργειακό σύστημα με υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν μεν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην προμήθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και στον καθορισμό των τιμών, όμως άλλες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, παραμένουν αναγκαίες σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.
Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο είναι σχεδιασμένη σήμερα η αγορά, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να καθορίζει τη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όταν χρησιμοποιείται, καθώς όλοι οι παραγωγοί λαμβάνουν την ίδια τιμή για το ίδιο προϊόν –την ηλεκτρική ενέργεια– όταν εισέρχεται στο δίκτυο. Επικρατεί γενική συναίνεση ότι το ισχύον μοντέλο τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος είναι το αποτελεσματικότερο, αν και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση. Η κρίση κατέδειξε επίσης τη σημασία της αποθήκευσης για τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ. Η ΕΕ διαθέτει επί του παρόντος δυναμικότητα αποθήκευσης άνω του 20 % της ετήσιας χρήσης φυσικού αερίου στην Ένωση, αλλά δεν διαθέτουν όλα τα κράτη μέλη εγκαταστάσεις, ενώ οι υποχρεώσεις ως προς τη χρήση και τη συντήρησή τους διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα για ένα ανθεκτικό και απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές ενεργειακό σύστημα:
- επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση, και επίσπευση τόσο των δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και των διαδικασιών αδειοδότησης·
- ανάπτυξη της δυναμικότητας αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συσσωρευτών και του υδρογόνου, ώστε να στηριχθεί η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας·
- υποβολή αιτήματος στους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς (ACER) να μελετήσουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν στην Επιτροπή συστάσεις όπου κριθεί σκόπιμο·
- εξέταση της ανάγκης αναθεώρησης του κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού, με σκοπό τη βελτίωση της χρήσης και της λειτουργίας της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη·
- διερεύνηση των δυνητικών οφελών της εθελοντικής από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη·
- δημιουργία νέων ομάδων κινδύνου όσον αφορά το φυσικό αέριο σε διασυνοριακό περιφερειακό επίπεδο με σκοπό την ανάλυση των κινδύνων και την παροχή συμβουλών
- στα κράτη μέλη σχετικά με την κατάρτιση των εθνικών τους σχεδίων προληπτικής δράσης και των σχεδίων έκτακτης ανάγκης·
- ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτριών και των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέγουν και να αλλάζουν προμηθευτές, να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες.
Τα μέτρα που προσδιορίζονται στην εργαλειοθήκη θα συμβάλουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των παρατηρούμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μιας έκτακτης παγκόσμιας κατάστασης. Θα συμβάλουν επίσης στην επίτευξη οικονομικά προσιτής, δίκαιης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης για την Ευρώπη, καθώς και στην αύξηση του βαθμού ενεργειακής ανεξαρτησίας. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση όχι μόνο θα μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αλλά θα προσφέρουν επίσης πιο προσιτές τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στους περιορισμούς του παγκόσμιου εφοδιασμού. Η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι η καλύτερη εξασφάλιση έναντι παρόμοιων διαταραχών των τιμών στο μέλλον και πρέπει να επιταχυνθεί, μεταξύ άλλων για την προστασία του κλίματος.
Latest News
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;