
Με τον συμβολικό φωτισμό του εμβληματικού κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε ροζ χρώμα και με μια σειρά σημαντικών δράσεων, ο Δήμος Πειραιά τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης.
Ο Δήμος Πειραιά και Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» σε συνεργασία με το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» και σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα λόγω της απώλειας της Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, εσπερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με τίτλο: «Καρκίνος Μαστού: Μας αφορά όλες».
Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης, την Κυριακή, εθελόντριες του «ΑγκαλιάΖΩ» στο Πασαλιμάνι και στη Μαρίνα Ζέας, ενημέρωναν τις γυναίκες για τη σημασία της μαστογραφίας και της ψηλάφησης του μαστού, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
Επιπλέον, από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, από τις 15:00 έως τις 18:00 στο Νοσοκομείο «Μεταξά» θα πραγματοποιείται δωρεάν πλήρης κλινική εξέταση μαστού για γυναίκες άνω των 35 ετών, συμπτωματικές ή μη. Η εξέταση θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 213 2079420, 213 2079147 και 213 2079421.
Στη εσπερίδα, «Καρκίνος Μαστού: Μας αφορά όλες» τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πειραιά, στον οποίο ο κ. Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ανέγνωσε στην εκδήλωση η σύζυγός του Βάλια Κυριαζή – Μώραλη. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πειραιά, ανέφερε:
«Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια πολύ δυνατή προσωπικότητα, που πάλεψε γενναία και με περίσσια αξιοπρέπεια μέχρι την τελευταία στιγμή. Μια γυναίκα που είχε μιλήσει ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της, με μοναδικό σκοπό να αφυπνίσει χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα για τη σημασία της πρόληψης σχετικά με τον καρκίνο. Κι εμείς, βρισκόμαστε σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε αυτήν την εκδήλωση για έναν και μοναδικό σκοπό: Να θυμίσουμε σε κάθε γυναίκα να προσέχει τον εαυτό της.
Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Γνωρίζουμε πλέον όλοι πως ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωστεί νωρίς, είναι πλήρως ιάσιμος. Άρα οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες στον αγώνα για την ενημέρωση και την πρόληψη, για να συμβάλουμε, όσο μπορούμε, ώστε να σωθούν ζωές».

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία της Μαραθωνοδρόμου κας Μαρίας Πολύζου, η οποία έδωσε τη δική της «μάχη» με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια. Η κα Πολύζου, ανέφερε ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού το 2019 τον οποίο πάλεψε και νίκησε, διατηρώντας το χαμόγελό της ακόμα και στις χημειοθεραπείες. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία που είχε για εκείνη η πρόληψη, η άσκηση, η ενδυνάμωση, η ψυχολογία, η διάθεση, η αγάπη και το πάθος για τη ζωή, καθώς και η στήριξη των ασθενών από το οικείο τους περιβάλλον.
Η Διευθύντρια, υπεύθυνη της Μονάδας Μαστού του «Μεταξά» κα Ελευθερία Β. Ιγνατιάδου, στην ομιλία της με τίτλο : «Καρκίνος Μαστού: Η Πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», αναφέρθηκε στον ψυχικό αντίκτυπο που έχει στις γυναίκες η νόσος, τονίζοντας ότι η «πρόληψη είναι απόλυτη ανάγκη, γιατί αυτή η νόσος είναι πάρα πολύ συχνή». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κα Ιγναντιάδου το ποσοστό ίασης του καρκίνου του μαστού ανέρχεται στο 98% αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
Ο Επιμελητής Α’ της Μονάδας, Μαστού του «Μεταξά» κ. Παύλος Λαμπρόπουλος, μίλησε για το πώς επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη, τονίζοντας ότι η γυναίκα αρχικά πρέπει να κάνει κλινική εξέταση από εξειδικευμένους γιατρούς.
Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω» κα Αναστασία Πασακοπούλου στον χαιρετισμό της τόνισε: «Είναι μια πολύ δύσκολή ημέρα, ωστόσο εμείς, συνεχίζουμε τις δράσεις μας, θέλοντας να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα σε όλους τους ανθρώπους είτε ασθενούν είτε όχι, για την αξία της πρόληψης. Ελπίδα μας είναι ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα γίνει μια χρόνια νόσος».
Η Αντιδήμαρχος Προβολής και Επικοινωνίας κα Ανδριάνα Ζαρακέλη ανέφερε ότι ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ενημέρωση των πολιτών, σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η υγεία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου – Αγκαλιάζω, έναν πολύ δραστήριο σύλλογο της πόλης μας που στηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά και τους οικείους τους, το Νοσοκομείο Μεταξά που συμμετέχει στις δράσεις, προσφέροντας στις Πειραιώτισσες δωρεάν έλεγχο μαστού, καθώς και την κυρία Μαρία Πολύζου, η οποία με την ομιλία της, έδωσε δύναμη και ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τον καρκίνο του μαστού».
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ιωσήφ Βουράκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Όλοι έχουμε στις οικογένειες μας ανθρώπους οι οποίοι νοσούν. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που θα μπορεί να αντιμετωπιστεί 100% ο καρκίνος, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά το πρώτο «φάρμακο» είναι η θέληση, η πίστη, η δύναμη και η οικογένεια».
Η Διευθύντρια του «ΑγκαλιάΖΩ» κα Όλγα Λιοντοπούλου, η οποία συντόνισε την εσπερίδα, ανέγνωσε συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά του 2008 στο περιοδικό του Ομίλου, στην οποία μιλούσε για την ασθένειά της, αλλά και την αισιοδοξία της, προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους.
Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κα Κυριακή Μπουρδάκου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, κοινοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πολλές γυναίκες, οι οποίες παρακολούθησαν τις ομιλίες και έθεσαν ερωτήσεις στους γιατρούς.


Latest News

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ - Θρυλικός ηθοποιός του Batman και του Top Gun
Σε ηλικία 65 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ.

ΚΕΦΙΜ: Τα προβλήματα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών – Οι τρόποι επίλυσης
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ

Σε μία πλατφόρμα όλες οι διαθήκες
Για πρώτη φορά δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για ιδιόγραφες διαθήκες - Για ταχύτητα, ασφάλεια, μυστικότητα και αποσυμφόρηση δικαστηρίων μιλάει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών

Τα ήξεις αφήξεις του Ντόναλντ Τραμπ
Προχθές τα είχε με τον Πούτιν, μετά επιτέθηκε ξανά στον Ζελένσκι ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως ενδεχομένως να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τα όσα λέει το αμερικανικό Σύνταγμα