
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, δήλωσαν χθες Δευτέρα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών -Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία-, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο ΣΑ.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά» από τους παράγοντες στο Σουδάν.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση. Το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες· πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου.
Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από όλα τα μέλη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα, διευκρίνισε διπλωμάτης.
Η Μόσχα χθες διαφοροποιήθηκε από τη γενική διεθνή κατακραυγή, κρίνοντας πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».
Ερωτηθείς σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Φόλκερ Πέρτες κατέγραψε πως οι επικρίσεις είναι πιο σθεναρές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά πιο μετρημένες από γειτονικές χώρες, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιφέρειας
Ταραχές
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες και άλλοι 140 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό στο Σουδάν χθες Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διέλυσε χθες το μεικτό σώμα, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα τον ξεσηκωμό του λαού το 2019.
Ο στρατηγός Μπουρχάν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποσχέθηκε ότι θα οργανωθούν εκλογές το 2023 και ότι η εξουσία θα παραδοθεί στην εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση τότε.
Οργανώσεις και παρατάξεις που πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις πριν από δύο και πλέον χρόνια κάλεσαν τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής.
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν», παγώνουν οικονομική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων
Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης από τον στρατό του Σουδάν και αξίωσε την «άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, ανακοινώνοντας την αναστολή της χορήγησης οικονομικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθηθεί η μετάβαση της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία.
«Απορρίπτουμε πλήρως τη διάλυση της πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης και των θεσμών της και καλούμε να υπάρξει άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του χθες βράδυ.
«Η σύλληψη του πρωθυπουργού (σ.σ. Αμπντάλα) Χάμντοκ και άλλων πολιτών ηγετών είναι απαράδεκτη. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι έγινε χρήση όπλων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν, καλώντας να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες.
«Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν» τη χορήγηση της βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.
Ο εκπρόσωπός του, ο Νεντ Πράις, είχε ήδη αναγγείλει το μέτρο αυτό νωρίτερα χθες. «Παγώνουμε το σύνολο του ποσού αυτού», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως δεν θα επηρεαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται.


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση