Την ανησυχία τους για την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος εκφράζουν οι εκπρόσωποι της χημικής βιομηχανίας επισημαίνοντας πως απειλούνται οι εξαγωγές -η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές- αφού οι ανταγωνιστές τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται την ενέργεια μέσω διμερών συμβάσεων σε κλειδωμένες τιμές. Στη περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει αντιστάθμιση έναντι απότομης και υπέρμετρης αύξησης τιμών, οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν άμεσα τις αυξήσεις στη βιομηχανία.
Ο συνδυασμός, ακριβής ενέργειας, στενότητας στην εξεύρεση πρώτων υλών, ανατίμησης των πρώτων υλών, το κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι εκρηκτικός και οδηγεί σε πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, και η μετακύλιση του στους καταναλωτές και τα τελικά προϊόντα είναι αναπόφευκτη, τονίζεται σε σχετική ενημέρωση.
«Η αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους αφορά την διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δεν θα τα καταφέρουν και τις κοινωνικές επιπτώσεις λόγω του πληθωρισμού.
Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21 και 22/10 οι συνέπειες της κρίσης κυριάρχησαν σαν θέμα και κατέστη σαφές ότι οι Κυβερνήσεις των Κ- Μελών πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την παρούσα φάση εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, αναμένουμε να αποτελέσουν το έναυσμα για την άμεση θέσπιση μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξάλλου στήριξε ένθερμα την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος με μείωση του φόρου κατανάλωσης και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27 είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες της σε παραγωγή και εξοικονόμησης ενέργειας, η χημική βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καίρια προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται.
Η δυναμική της Ελληνικής χημικής βιομηχανίας
To 2020, τα χημικά αντιπροσώπευαν το 5,5% των ελληνικών εξαγωγών, φτάνοντας τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (+10,3% έναντι του 2019). Η ακαθάριστη αξία παραγωγής της ελληνικής χημικής βιομηχανίας το 2020 ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 5,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση. Η άμεση απασχόληση στην ελληνική χημική βιομηχανία είναι περίπου 16.000 εργαζόμενοι.
Latest News
Πότε «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% ο Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3%»
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας: Πρακτικές ολιγοπωλίου καταγγέλει ο Χατζηθεοδοσίου
Το θέμα των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία και τις πρακτικές ολιγοπωλίου θίγει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της BriQ Properties
Στο πλαίσιο της συγχώνευσης μέσω απορρόφησης της εταιρείας Intercontinental International
Αυξήθηκαν τα τραπεζικά δάνεια και οι καταθέσεις τον Νοέμβριο
H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 2.539 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2024
Έρχεται νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
Καμπανάκι στο ΧΑ από τη CEO της BriQ Properties
Στο ταμπλό οι νέες μετοχές από τη συγχώνευση με Intercontinental International - Τα μεγέθη της BriQ Properties
Συντηρητική η Goldman Sachs για τα ελληνικά διυλιστήρια – Τι περιμένουμε το 2025
Παρά τα ισχυρότερα περιθώρια διύλισης, η Goldman Sachs βλέπει αρκετές δυσχέρειες για την κερδοφορία της Motor Oil και της Helleniq Energy
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Σε περίπου 86,38% το ποσοστό της Masdar
Από τις 30.12.2024 μέχρι και τις 31.12.2024 η Masdar απέκτησε συνολικά 946.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Οικογένεια Μαρινόπουλου: Η άνοδος και η ακόμη πιο εκκωφαντική πτώση μετά από 123 χρόνια
Το χρονικό της πορείας μιας από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες στην Ελλάδα - Πώς έφθασε στο λουκέτο
Big Bang στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Τα deals που φέρνει το 2025
Deals στην ενέργεια κυοφορούνται για το 2025 με πρωταγωνιστές την Protergia, την Elpedison, τον ΗΡΩΝ, την nrg και τη Φυσικό Αέριο Ελλάδος