Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια άνιση ανάκαμψη, με κίνδυνο να επιδεινώσει την ανισότητα και να αφήσει πίσω τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η πορεία της πανδημίας COVID-19 παραμένει αβέβαιη, με εμπόδια στον εμβολιασμό σε πολλές χώρες. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψή τους για τα επόμενα χρόνια.
Αυτά ήταν βασικά μηνύματα από την Επιτροπή Ανάπτυξης, ενός φόρουμ υπουργικού επιπέδου που εκπροσωπεί 189 χώρες μέλη του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των δύο θεσμών.
Η επιτροπή σημείωσε ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις μακροχρόνιες αναπτυξιακές προκλήσεις. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν οξεία τρωτά σημεία και χρειάζονται ισχυρότερες πολιτικές, θεσμούς και πόρους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν, πριν από τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας συμμερίστηκε αυτές τις ανησυχίες. Με τις ανατροπές στην ανάπτυξη να απειλούν τις ζωές, τα μέσα διαβίωσης και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ανθρώπων, δήλωσε ότι «Αυτή η δραστική επιβράδυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου δημιουργεί μια εποχή αναταραχής στα οικονομικά, την πολιτική και τις γεωπολιτικές σχέσεις».
Κάλεσε για νέες προσεγγίσεις και προέτρεψε την αναπτυξιακή κοινότητα «να επικεντρώσει τις προσπάθειες περισσότερο, να θέσει σαφείς προτεραιότητες μετρώντας τι λειτουργεί και τι όχι και να κλιμακώσει γρήγορα τις επιτυχίες».
Η επιτροπή και ο Malpass υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη επέκτασης της πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19, τόσο για να σωθούν ζωές όσο και για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των οικονομιών.
Ο Όμιλος της Τράπεζας συνεργάζεται με την COVAX, την Αφρικανική Ένωση και τη UNICEF για να βοηθήσει τις χώρες να αγοράσουν και να αναπτύξουν εμβόλια, με το IFC να βοηθά στη χρηματοδότηση κατασκευαστών εμβολίων και συναφών προμηθειών, ιδιαίτερα στην Αφρική.
Επιπλέον, η Ομάδα Εργασίας Multilateral Leaders συγκέντρωσε τον Όμιλο της Τράπεζας, το ΔΝΤ, τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της παράδοσης εμβολίων και των οικονομικών δοκιμών, διαγνωστικών και θεραπειών.
Η επιτροπή υπογράμμισε την υποστήριξή της για τη συνολική προσέγγιση του Ομίλου Τράπεζας και την ταχεία χρηματοδότηση για ανάκαμψη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πελατών του, από τις φτωχότερες χώρες που εξυπηρετούνται από το IDA έως τις χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν πληγεί σκληρά, καθώς και εκείνες που αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις , όπως η ευθραυστότητα, οι συγκρούσεις και η βία.
Στην ομιλία του, ο Malpass περιέγραψε τέσσερις βασικούς τομείς εστίασης για αποφασιστική δράση: επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, αξιοποίηση της ψηφιακής επανάστασης, ανάληψη ισχυρής δράσης για την κλιματική αλλαγή και επένδυση στους ανθρώπους μέσω της υγείας και της εκπαίδευσης.
Τόσο εκεί όσο και σε παρατηρήσεις στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου των Ετήσιων Συνεδριάσεων, σημείωσε επίσης την κρίσιμη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για να γίνει το χρέος των χωρών πιο βιώσιμο και διαφανές.
Όσον αφορά το κλίμα, ο Malpass τόνισε την ανάγκη για δράση σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα:
«Xρειαζόμαστε χιλιάδες μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα που συνδυάζουν τους παγκόσμιους πόρους – από κυβερνήσεις, MDB, ιδρύματα, ιδιώτες επενδυτές και αγοραστές πιστώσεων άνθρακα» για τη μείωση εκπομπών, να επεκτείνει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Από την πλευρά της, η επιτροπή χαιρέτισε τις εντεινόμενες φιλοδοξίες του Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο αυξάνει τη χρηματοδότηση του Ομίλου για το κλίμα κατά μέσο όρο στο 35% τα επόμενα πέντε χρόνια και προσφέρει στις χώρες πρόσθετη υποστήριξη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για το κλίμα και τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.
Παρά τις τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις, η επιτροπή εξέφρασε την υποστήριξή της για το ρόλο και την προσέγγιση του Ομίλου της Τράπεζας για την προώθηση της ανάκαμψης για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στην ομιλία του, ο Malpass σημείωσε μια θετική νότα: «Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι θα βοηθήσουμε τις χώρες να αποφύγουν μια χαμένη δεκαετία.» Πρόσθεσε, «Δουλεύοντας μαζί, θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη αναπτυξιακή πορεία».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων