Παράταση μέχρι τον Απρίλιο παίρνει το «σασπένς» σχετικά με την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης S&P (Standard & Poor’s), ο οποίος τελικά δεν εξέδωσε την Παρασκευή έκθεση για την ελληνική οικονομία, δίνοντας παύση στον χορό των αναβαθμίσεων.
Με τη «σιωπή» του, ο οίκος διατηρεί στάση αναμονής έως το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού που είναι σε περίπου έξι μήνες. Αν και αρκετοί κρατούσαν μικρό καλάθι, δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια κίνηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνοδεύονταν και από κάποιο «δώρο».
Τον περασμένο Απρίλιο, η S&P είχε αναβαθμίσει τη χώρα στο «ΒΒ» – με θετικές προοπτικές – δίνοντας υψηλή βαθμολογία, φέρνοντας τη χώρα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οι θετικές προοπτικές που δίνει, εξάλλου, ο οίκος δίνουν σήμα για πιθανότητα αναβάθμισης σε διάστημα 12-18 μηνών.
Η σιγή ιχθύος επιβεβαιώνει έτσι τις εκτιμήσεις πως μία τέτοια κίνηση πιθανότητα να έρθει από το νέο έτος. Η χώρα έχει σκοπό να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – ή και νωρίτερα – ενόψει και της συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι βαθμολογίες
Ο επόμενος σταθμός είναι τον Νοέμβριο και η αξιολόγηση του οίκου Moody’s, ώστε να ολοκληρωθεί ο φετινός κύκλος της διαβάθμισης της χώρας.
Από τη μέχρι τώρα «αποκομιδή» ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει τη χώρα φέτος στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch.
Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, όπου στις 19 Νοεμβρίου δεν αποκλείεται αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε Ba2.
Το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ(Low), με θετικές προοπτικές.
Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη Scope Ratings (ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Αποπληρωμή δανείων
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για άντληση φθηνής ρευστότητας, παρότι ο ετήσιος προγραμματισμός δανεισμού του ΟΔΔΗΧ έχει ολοκληρωθεί από πριν το καλοκαίρι. Οι όποιες νέες εκδόσεις γίνουν μέσα στο 2021 θα έχουν κύριο στόχο την τόνωση της δευτερογενούς αγοράς, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το ευνοήσουν.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο μέχρι τον Ιούλιο είχε αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο προχώρησε σε διπλή έξοδο (με 5ετές και 30ετές ομόλογο) και την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 29,4 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να έχει δανειστεί περίπου 30 δισ. ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα.
Η χώρα προετοιμάζεται και για την πρόωρη αποπληρωμή παλαιών δανείων (1,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, 2,6 δισ. ευρώ δάνεια 2010) με ορόσημο τις αρχές του 2022. Κομβικής σημασίας είναι το πόρισμα της 12ης αξιολόγησης από την Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Εφόσον είναι θετικό θα «ξεκλειδώσει» η δόση των 743 εκατ. ευρώ στο Eurogroup (6 Δεκεμβρίου). Σε αυτό το διάστημα, δρομολογείται ο τελικός προϋπολογισμός για το 2022 με τις νέες προβλέψεις, ενώ τον Νοέμβριο η χώρα θα καταθέσει αίτημα για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης (3,5 δισ. ευρώ).
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν