Οι παγκόσμιοι επενδυτές έβαλαν περισσότερα χρήματα σε κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο, παρά τη ρυθμιστική καταστολή του Πεκίνου που σταμάτησε την ορμή κινεζικών IPO στις ΗΠΑ
Οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στην Κίνα αυξήθηκαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των κεφαλαίων να έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο του 2020.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε αμείωτο, παρά το γεγονός ότι το τριμηνο ξεκίνησε με ένα μπαράζ κατασταλτικών ρυθμίσεων από το Πεκίνο.
«Οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν γίνει σίγουρα πολύ προσεκτικοί», δήλωσε στο CNBC στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Jason Hsu, πρόεδρος και CIO της Rayliant Global Advisors. «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αντιστραφεί αυτό το επιφυλακτικό συναίσθημα».
Από τα τέλη Ιουλίου, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας προσπάθησε να ηρεμήσει τους ξένους επενδυτές, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων επί τόπου έχουν επιφορτιστεί να εξηγήσουν τις εξελίξεις σε αυτούς στο εξωτερικό.
«Η Κίνα χρειάζεται ακόμα ξένο κεφάλαιο. Δεν νομίζω ότι το ίδιο το εγχώριο κεφάλαιο της Κίνας θα είναι αρκετό για να υποστηρίξει αυτή την ανάπτυξη», δήλωσε ο Fan Bao, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της China Renaissance, διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Πεκίνο.
Η Κίνα έχει μια ατζέντα για το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία και η κοινωνία, στην οποία ο καπιταλισμός είναι ένα «πολύ σημαντικό εργαλείο», είπε ο Bao σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αλλά εάν, καθ′ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, και ακόμη χειρότερα, το αποτέλεσμα είναι ανεπιθύμητο, στην Κίνα, θα καταστραφεί. Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος».
Περισσότερο ενδιαφέρον από την Ασία
Ο κύριος όγκος των επενδύσεων στην Κίνα εξακολουθεί να είναι από ασιατικές χώρες.
«Οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι πολύ πιο ήρεμοι σε αυτό το περιβάλλον», είπε ο Bao, σημειώνοντας ότι η εταιρεία του έχει λίγους επενδυτές από τη Βόρεια Αμερική.
Ωστόσο, η εταιρεία του εξακολουθεί να σκοπεύει να συγκεντρώσει δολάρια ΗΠΑ για να διευκολύνει τις πολλές επιχειρήσεις που θέλουν τώρα να εισαχθούν στο Χονγκ Κονγκ και ο Μπάο είπε ότι είναι δύσκολο καθώς η κινεζική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται.
Συσσώρευση σε ορισμένους τομείς
Ενώ ο Bao και άλλοι μιλούν για προκλήσεις στην άντληση χρημάτων για τα επενδυτικά τους κεφάλαια, η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι σε άλλα επίπεδα, το κεφάλαιο συσσωρεύεται σε συγκεκριμένους κλάδους.
«Η επένδυση στην Κίνα για ξένους επενδυτές είναι σαν ένα δίκοπο μαχαίρι τώρα», δήλωσε ο Hongye Wang, συνεργάτης στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Antler. Σημείωσε πως η χώρα σίγουρα προσφέρει οικονομικές αποδόσεις, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το αν θα αυξηθούν οι ρυθμίσεις.
Ακριβή στοιχεία, ειδικά για τα οικονομικά στην Κίνα, μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν.
Ωστόσο, η ανάλυση της KPMG για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κίνα ανεβάζει το ποσό του τρίτου τριμήνου στα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή η τριμηνιαία αύξηση είναι σύμφωνη με τις τάσεις του κλάδου που αναφέρουν οι Preqin και CB Insights.
«Οι επενδυτές VC στην Κίνα είναι αρκετά επιφυλακτικοί αυτή τη στιγμή λόγω των διαφορετικών ρυθμιστικών αλλαγών που συμβαίνουν στην αγορά, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με το fintech, τη διδασκαλία και τις δημόσιες καταχωρίσεις στο εξωτερικό», ο Allen Lu, συνεργάτης και επικεφαλής του TMT audit στην KPMG China. είπε σε ρεπορτάζ.
«Η προσοχή επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένους τομείς», είπε ο Lu. «Λύσεις τεχνολογίας υγείας, υλικού και καταναλωτικής αγοράς εξακολουθούν να προσελκύουν αρκετά σημαντικά επίπεδα επενδύσεων VC στην Κίνα».
Τον Μάρτιο, η Κίνα ξεκίνησε το αναπτυξιακό της σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το Πεκίνο επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην κατασκευή των δικών του ημιαγωγών, όπου οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας στην κρίσιμη αμερικανική τεχνολογία .
Latest News
Νέος γύρος χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ για τη startup Indeex
Η Indeex έχει αναπτύξει μια καινοτόμα λύση λογισμικού που ενσωματώνεται σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γίνονται ψηφιακές
Σε νέες αγορές ο Douleutaras - Έμφαση στο B2B
H Douleutaras το 2023 παρουσίασε τζίρο 50 εκατ. ευρώ ενώ για το 2024 οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση στα 60 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκά κεφάλαια 90 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνολογία
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία ανακοίνωσε από την Αθήνα τη σύσταση του Trusted Investors Network, το οποίο θα αποτελεί μία προέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC)
Η ελληνική startup Brite Solar εντάσσεται στο κλαμπ των επίδοξων μονόκερων
Η Brite Solar ανακοινώθηκε σήμερα ότι εντάσσεται στο EIC Scaling Club, το οποίο στοχεύει να μετατρέψει το 20% των μελών του σε μονόκερους
Χρηματοδότηση έως 160 χιλ. για ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν στην υγεία
Το πρόγραμμα SPICE αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τους πόρους του EIT Health, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της υγείας