Το παγκόσμιο ανεξόφλητο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε πάνω από 83 τρισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των αυξημένων δαπανών για την καταπολέμηση του ιού και την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με την Moody’s.
«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο William Foster, αντιπρόεδρος της Moody’s Sovereign Risk Group στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια ενός podcast με θέμα: « Moody’s Talks – The Big Picture: : COVID has pushed government debt to new heights. Now what?»
«Ακόμη και πριν από την πανδημία, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους αυξάνονταν εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Foster, σημειώνοντας ότι αυξήθηκαν από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 50 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Πρόσθεσε επίσης, ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 2,5 φορές από το 2007 έως το 2020, υπογραμμίζοντας ότι η τάση θα συνεχιστεί και για το 2021, υπογραμμίζοντας:
«Για πρώτη φορά σε δεκαετίες, οι κυβερνήσεις θα ξεπεράσουν τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες ως ο τομέας με το μεγαλύτερο ανεξόφλητο χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Ρίτσαρντ Κάντορ, ανώτερο στέλεχος της Moody’s στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι απίθανο να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
«Βλέπουμε κανονικά πολιτική αντίσταση σε οποιαδήποτε αύξηση των φόρων ή μείωση των δαπανών, αλλά υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί ήταν λιγότερο επιθετικοί στην προσπάθειά τους να μειώσουν το δημόσιο χρέος τα τελευταία χρόνια», είπε.
«Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν αισθανθεί καμία πίεση από τις κεφαλαιαγορές για να το κάνουν», σημείωσε, προσθέτοντας: «Τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται σε όλο τον γηράσκοντα πληθυσμό στον ανεπτυγμένο κόσμο και η ζήτηση ομολόγων αυξάνεται περισσότερο από την προσφορά, καθώς τα επιτόκια μειώθηκαν ».
Η Marie Diron, διευθύνουσα σύμβουλος της Sovereign Risk Group στο Λονδίνο, είπε ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μάθει να ζουν με υψηλότερα επίπεδα χρέους εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό δίνει ευελιξία στις κυβερνήσεις για τον τρόπο διαχείρισης των προϋπολογισμών τους.
Είπε ότι η ευελιξία παρέχει επίσης στις κυβερνήσεις τον τρόπο διαχείρισης των προϋπολογισμών τους και σε μακροπρόθεσμα έργα όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική ανισότητα.
Η Diron τόνισε ότι ορισμένοι παράγοντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξαν διαφορές μεταξύ προηγμένων οικονομιών και αναδυόμενων αγορών.
«Για τις προηγμένες οικονομίες, το άλμα του χρέους οφείλεται ουσιαστικά στις πρόσθετες δαπάνες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την υποστήριξη της οικονομίας, ενώ οι αναδυόμενες αγορές δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν με αυτές τις δαπάνες», εξήγησε.
Latest News
Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη – Μόλις στο 1% ανάπτυξη το 2025
Οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για την Ευρωζώνη το 2026 στο 1,2% από 1,4%
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο για τον πληθωρισμό – Οι αστερίσκοι
Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη
Ολοκληρώνεται ο «γάμος» Honda - Nissan - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Η ενοποίηση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις
«Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία
Σε χαμηλά πενταετίας υποχωρεί τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου IfO. Για «χρόνια ασθένεια της γερμανικής οικονομίας» μιλούν οι ειδικοί
Η συρρίκνωση του αμερικανικού ονείρου - Οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα [γραφήματα]
Το αμερικανικό όνειρο φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των ετών και οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου
Πωλητήριο και σε... κάστρα στην Ευρώπη - Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
Από μια έπαυλη βαρονικού στιλ στα Highlands της Σκωτίας με τη δική της λίμνη για ψάρεμα πέστροφας σε μια Πολυτελέστατη έπαυλη στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
Ο ανταγωνισμός αγριεύει στο φαστ φουντ - Τοεξωφρενικό μάρκετινγκ της Pizza Hut
Η προωθητική καμπάνια της Pizza Hut περιελάμβανε δωρεάν συμμετοχές σε παιχνίδια καζίνο χωρίς να γνωρίζει εάν κάποιος πελάτης ήταν εθισμένοι στον τζόγο
Τα KFC κάνουν πειράματα με... σάλτσες - Το νέο concept για το φρένο στην πτώση
Η σάλτσα και τα dips πρωταγωνιστούν στο «Saucy», ένα πρωτότυπο κατάστημα που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ από την KFC