Τα χνάρια ευρωπαϊκών ενεργειακών παρόχων, οι οποίοι έσπευσαν είτε μέσα από τις ιστοσελίδες τους είτε με την αποστολή newsletters να ενημερώσουν τους πελάτες τους για την ενεργειακή κρίση, ακολουθεί και ο ΗΡΩΝ.
Η εταιρία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από χθες φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της ειδική κατηγορία (https://www.heron.gr/news/heron-afksisi-timon/) με υλικό και περιεχόμενο μέσα από το οποίο δίνει την απαραίτητη πληροφόρηση στους καταναλωτές για τα αίτια πρόκλησης της «ενεργειακής καταιγίδας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με την οποία ο ΗΡΩΝ επιδιώκει να εξηγήσει στους πελάτες του αλλά και σε όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα του για ποιο λόγο αυξάνονται οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Μάλιστα στο εισαγωγικό σημείωμα του και απευθυνόμενος προς τους Έλληνες καταναλωτές και πελάτες του τονίζει: «Εμείς, εδώ στον ΗΡΩΝΑ, νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και να σας εξηγήσουμε τα αίτια της πρωτόγνωρης ενεργειακής καταιγίδας που καλείται να αντιμετωπίσει όλη η ελληνική κοινωνία».
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας
Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν από τις αρχές του μήνα και ευρωπαϊκές εταιρίες όπως η British Gas. Λόγω των ελάχιστων περιθωρίων που έχουν ώστε να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, επιδιώκουν να πληροφορήσουν το πελατολόγιο τους για τους λόγους της ανατιμητικής πορείας του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μέγεθος των ανατιμήσεων
Ο ΗΡΩΝ, παρουσιάζει επίσης δύο γραφήματα τα οποία είναι αποκαλυπτικά ως προς το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης. Στο πρώτο απεικονίζεται η εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Κατά το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου η αύξηση στη χώρα μας είναι 211% και η αντίστοιχη σε ευρωπαϊκά κράτη 199%. Στο δεύτερο γράφημα φαίνεται η έκρηξη κατά 365% της τιμής του φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Κοινωνική ευθύνη
Οι κινήσεις αυτές των ενεργειακών εταιριών εμπεριέχουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχει διαπιστωθεί ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τέτοιες ενέργειες ως «έντιμη στάση» των επιχειρήσεων απέναντι σε όσους τις επιλέγουν για αγορά προϊόντων ή και υπηρεσιών.
Ο ΗΡΩΝ μέσα από εννιά ερωτήσεις – απαντήσεις επιδιώκει να πληροφορήσει τους καταναλωτές αναφορικά με τα αίτια της ενεργειακής κρίσης, τις εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών το χειμώνα αλλά και για την αποκλιμάκωση τους. Ενημερώνει επίσης τους πελάτες του τόσο για τις δυνατότητες επιλογής προγραμμάτων του με βάση τις νέες συνθήκες στην αγορά όσο και για την επιδότηση που χορηγεί η πολιτεία στους λογαριασμούς ρεύματος. Παρέχει επίσης και χρηστικές συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη χρήση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας οι «πρωτοφανείς» αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια αποδίδονται σε πέντε αιτίες:
1. Αύξηση ζήτησης ενέργειας. Μετά την άρση του lockdown παγκοσμίως, ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι οικονομίες ανακάμπτουν. Η ζήτηση και η παραγωγή σταδιακά αυξάνονται. Όμως, η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προσφορά των προϊόντων. Οι βιομηχανίες και οι μεταφορές αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
2. Δυσκολίες στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες του καυσίμου φτάνουν στις χώρες με αγωγούς από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ή και σε υγροποιημένη μορφή με δεξαμενόπλοια. Γεωπολιτικοί λόγοι, η απουσία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η αστοχία ευρωπαϊκών χωρών να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση προκάλεσαν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
3. Αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2). Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζονται από το κόστος των ρύπων που εκλύονται για την παραγωγή της. Οι βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν σε δημοπρασίες δικαιώματα ρύπων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται. Οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σε ένα χρόνο τριπλασιαστεί.
4. Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την ήδη προβληματική ενεργειακή συγκυρία.
Ο περυσινός βαρύς χειμώνας μείωσε τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη Β. Ευρώπη. Η αναπλήρωση τους θα επιβαρύνει την φετινή ζήτηση.
Η καλοκαιρινή ξηρασία αύξησε τις ανάγκες για συνεχή κλιματισμό. Παράλληλα, οι λιγότερες βροχές μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Λόγω ανέμων χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες χρονιές είχαμε μικρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Τυφώνες στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή εξαγωγής φυσικού αερίου μειώνοντας την προσφορά του σε παγκόσμια κλίμακα.
5. Η καθυστέρηση της μετάβασης σε μορφές φθηνότερης «πράσινης» ενέργειας. Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν εφαρμόσει νωρίτερα τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης με την ανάπτυξη περισσότερων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα ήταν σημαντικά μικρότερο.
Latest News
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Ποιοι και πώς θα λάβουν άτοκα δάνεια 5.000 – 25.000 ευρώ
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρεμιέρα του νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» με την επιλογή των δικαιούχων να γίνεται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων
Μητσοτάκης για «Εξοικονομώ 2025»: «Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη»
Το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2025»
Ενεργειακή λύση αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση από την Elpedison
Η συγκεκριμένη λύση της Elpedison δίνει τη δυνατότητα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα κόστος επένδυσης
Πέντε μίνι - Εξοικονομώ 250 εκατ. για επιχειρήσεις, καταλύματα, δήμους, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία
Οι ενδιαφερόμενοι για καθένα από αυτά, θα μπορούν να υποβάλουν, σταδιακά, τις αιτήσεις τους, καθώς υπεγράφησαν οι σχετικές προσκλήσεις