
Η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, ακόμη και αν δρομολογηθούν σχέδια για τη μείωση των επιπτώσεών της στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν θα περιλαμβάνουν αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία και αναζητούν νέες εκτάσεις γης για καλλιέργεια ή διαφορετική εργασία σε αστικές περιοχές και άλλους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την ανάγκη να βρουν καθαρό νερό, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που εξέδωσε τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.
Οι πέντε χώρες της Ανατολικής Αφρικής -η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και το Μπουρούντι- βιώνουν όλο και περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.
Εκτός από την επιδείνωση της ξηρασίας σε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν το 2020, ενώ μια άνευ προηγουμένου επιδρομή ακρίδων που ξεκίνησε το 2019 συνεχίζει να σπέρνει χάος.
Μέτρα
«Χωρίς ευρεία, επείγουσα δράση… έως και 38,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν εσωτερικά ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής έως το 2050», δήλωσε ο Χάφεζ Γκάνεμ, αντιπρόεδρος της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή.
Συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προγραμμάτων προσαρμογής θα μπορούσαν να μειώσουν τον προβλεπόμενο αριθμό εκτοπίσεων, αλλά κατά μόνο 30%, ανέφερε η έκθεση της Τράπεζας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το 35% της χρηματοδότησής της μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα διατεθεί σε έργα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Γκάνεμ.
Η Κένυα έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή στη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής για τη διαχείριση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, «αν και η δράση για το κλίμα εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται», δήλωσε ο Κιθ Χάνσεν, διευθυντής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κένυα.
Τα πλούσια κράτη υποσχέθηκαν το 2009 να χορηγήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια από το 2020 σε φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης πρόκειται να καθυστερήσει κατά τρία χρόνια, παραδέχτηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική