Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα διαθέτουν πέντε φορές περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους τους από όσα δαπανούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας.
Τα στοιχεία της Jubilee Debt Campaign, που δημοσίευσε η Guardian, δείχνουν ότι 34 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δαπανούν 29,4 δισ. δολάρια για πληρωμές χρέους ετησίως έναντι μόλις 5,4 δισ. δολαρίων σε μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων ταπό την κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε ακόμη: Cop26 – Σχέδιο χρηματοδότησης 100 δισ. δολαρίων των φτωχών χωρών για την κλιματική αλλαγή στο παρά πέντε της Συνόδου
Η Ουγκάντα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 537 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από διεθνείς φορείς και χορηγούς, σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα, για την προσαρμογή των υποδομών της χώρας και την αντιμετώπιση κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, ο ετήσιος προϋπολογισμός των 107,4 εκατομμυρίων δολαρίων συρρικνώνεται από τις πληρωμές εξωτερικού χρέους που θα ανέλθουν σε 739 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και θα αυξηθούν σε 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
Και η Ουγκάντα δεν είναι η μόνη χώρα χαμηλού εισοδήματος που θα χρειαστεί να αναζητήσει επιπλέον μετρητά για να πληρώσει τους τόκους του χρέους τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 2025, η Jubilee Debt Campaign εκτιμά ότι οι 34 χώρες που καλύπτονται από την έρευνα θα ξοδεύουν επτά φορές περισσότερα για πληρωμές χρέους από ό, τι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στη Γλασκόβη
Η Χάιντι Τσόου εκτελεστική διευθύντρια της Jubilee Debt Campaign, σημείωσε ότι οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα φέρουν το θέμα στη σύνοδο της COP26 στη Γλασκόβη.
«Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αποπληρωμή χρέους σε πλούσιες χώρες, τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια εποχή που χρειάζονται κατεπειγόντως πόροι για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», τόνισε. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «στη Γλασκόβη, οι πλούσιες ρυπογόνες χώρες πρέπει να σταματήσουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα μέσω επιχορηγήσεων, αλλά και διαγραφής χρεών».
10% επιτόκιο για τις φτωχές χώρες, 1,5%-2,5% για τις πλούσιες
Τα τελευταία 20 χρόνια διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου να χρηματοδοτούν αναπτυξιακά έργα χρησιμοποιώντας τραπεζικά δάνεια και ομόλογα.
Οι δανειολήπτες περίμεναν ότι τα επιτόκια θα μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου, όσο πλήρωναν με συνέπεια. Ωστόσο, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να πληρώνουν τακτικά περισσότερο από 10% τόκους σε δάνεια σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 1,5%-2,5% που καταβάλλουν οι πλούσιες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ΔΝΤ παρείχε ασφάλιση για τη μείωση ενός ποσοστού των τόκων χρέους που καταβάλλονται από χώρες χαμηλού εισοδήματος – εξαιρουμένων οφειλών προς την Κίνα.
Ο Αούσι Κιμπόουα, από το Ινστιτούτο Εμπορικών Πληροφοριών και Διαπραγματεύσεων της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής (SEATINI), που εδρεύει στην Ουγκάντα, δήλωσε: «Λόγω της τεράστιας οικονομικής πίεσης στην Ουγκάντα από την κρίση χρέους, η κυβέρνηση της Ουγκάντα δεν είναι σε θέση να δαπανήσει ό,τι χρειάζεται για την προστασία ανθρώπινων ζωών από τις ζημιές που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, εντείνει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων για να πληρώσει το χρέος» και κάλεσε τη σύνοδο της Γλασκόβης να εντάξει στις συζητήσεις την ελάφρυνση του χρέους.
Οι πλούσιες χώρες αναμενόταν να παρέχουν χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η δέσμευση ελήφθη στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009.
Τις προηγούμενες μέρες, ο προεδρεύων της Cop26 είπε ότι ήδη η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης έχει μετατεθεί για το 2023.
Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση Jubilee Debt Campaign σημείωσε ότι από τη χρηματοδότηση για το κλίμα που έχει δοθεί μέχρι στιγμής, πάνω από τα δύο τρίτα είναι δάνεια, «αυξάνοντας περαιτέρω την κρίση χρέους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα».
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»