Εν συντομία…
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από 118 εκατομμύρια ETH. Αν και το νόμισμα δεν έχει ανώτατο όριο προσφοράς, ο αριθμός δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά.
Με τη μετάβαση σε Proof-of-Stake σύστημα, η προσφορά ETH θα μειώνεται κατά 2% ετησίως. Εάν τα τρέχοντα ποσοστά διατηρηθούν, το blockchain θα αρχίσει να ‘καίει’ (δηλαδή να αφαιρεί από την κυκλοφορία) περισσότερο Ether από αυτό που παράγει, με κάθε νέο μπλοκ. Η αποπληθωριστική πίεση (δηλαδή επιβράδυνση της ανάπτυξης) θα πρέπει να μετατραπεί σε απόλυτο αποπληθωρισμό (συρρίκνωση της προσφοράς).
Η αναβάθμιση ΕΙΡ-1559
Στις αρχές του Αυγούστου, οι προγραμματιστές του Ethereum έθεσαν σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις. Το hard fork του Λονδίνου περιλάμβανε το EIP-1559, μια βελτίωση που αύξησε το μέγεθος του μπλοκ. Η βελτίωση συνέβαλε στην καταπολέμηση της συμφόρησης του δικτύου και κατέστρεψε τα τέλη συναλλαγών, που έπαψαν να αποστέλλονται στους miners.
Γιατί η αναβάθμιση ήταν αναγκαία?
To Ethereum παρουσίαζε το έξης πρόβλημα: είχε ήδη κυκλοφοριακή προσφορά έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή του Bitcoin. Για τον λόγο αυτό, η άσκηση αποπληθωριστικής πίεσης ήταν αναγκαία.
Σύμφωνα με στατιστικά του Watch the Burn, μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μείωση 57% στην έκδοση ETH. Πάνω από 1,1 εκατομμύριο ETH έχουν διανεμηθεί ως ανταμοιβές μπλοκ στους miners, ενώ σχεδόν 630.000 έχουν καεί. Όπως είναι εμφανές, σταδιακά το πρόβλημα επιλύεται.
Ethereum 2.0
Όταν το Ethereum μεταβεί στην τελική του μορφή-στόχο ‘Ethereum 2.0’, η αποπληθωριστική πίεση (δηλαδή επιβράδυνση της ανάπτυξης) θα πρέπει να μετατραπεί σε απόλυτο αποπληθωρισμό (συρρίκνωση της προσφοράς).
Αυτή τη στιγμή, το Ethereum βασίζεται στους miners για την επικύρωση και την επεξεργασία των συναλλαγών, όπως ακριβώς κάνει και το Bitcoin. Αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται Proof-of-Work, θα αντικατασταθεί από τη μέθοδο Proof-of-Stake. Μέσω της τελευταίας, οι κάτοχοι ETH θα ‘κλειδώνουν’/αποταμιεύουν (staking) τα νομίσματά τους για να ασφαλίσουν το δίκτυο και θα λάβουν ανταμοιβές /επιτόκια σε αντάλλαγμα.
Με την αντικατάσταση, θα δημιουργείται λιγότερο ETH με κάθε νέο μπλοκ. Εάν η χρήση παραμείνει σταθερή, θα έχουμε λιγότερα ETH στο τέλος του επόμενου έτους.
Latest News
Γιατί έμεινε από καύσιμα το ράλι του Bitcoin προς τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin έχει σημειώσει άλμα πάνω από 40% από τις 5 Νοεμβρίου - Γιατί δείχνει να τραβάει φρένο
Bitcoin vs χρυσός: Τι λέει ο «παππούς» των ETFs χρυσού
H αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί το bitcoin έναντι της σταθερότητας που προσφέρει ο χρυσός
Πρωτοχρονιά με το Bitcoin στα 150.000 δολάρια; Τι τροφοδοτεί το νέο ράλι
Η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί - Τι δείχνουν τα στοιχήματα για τις επόμενες μέρες
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
Το Bitcoin πάνω από τα 95.000 δολάρια για πρώτη φορά
Το κρυπτονόμισμα Bitcoin ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 95.000 δολαρίων περί τις 03:24 (ώρα Ελλάδας), φθάνοντας τα 95.004,50 δολάρια, επίπεδο άνευ προηγουμένου
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου
Ο χάκερ και η ράπερ "κροκόδειλος της Wall Street" που έκλεψαν δισ. σε bitcoin
Ο γεννημένος στη Ρωσία χάκερ και η αυτοαποκαλούμενη «κροκόδειλος της Wall Street» σύζυγός του έκλεψαν δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα
«Φρένο» στην επενδυτική φρενίτιδα για το bitcoin μετά την παρέμβαση Πάουελ
Παράγοντες της αγοράς κρυπτονομισμάτων και του bitcoin αναμένουν μεγάλη μεταβλητότητα
Οι θεσμικοί επιλέγουν crypto
Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αυξήσει την διάθεση τους να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα crypto
«Δασμοί» στα crypto υπέρ του κλίματος; - Η ανατρεπτική πρόταση στην COP29
Τα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της COP29