Το αυτόνομο σκάφος με την ονομασία Roboat III αποτελεί δημιούργημα της συνεργασίας ανάμεσα στο εργαστήριο CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) του MIT, στο Senseable City Laboratory και στο Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.
Η αρχική έκδοση του σκάφους δημιουργήθηκε το 2015 και οι πρώτες του δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον πισίνας. Έκτοτε, με εκτεταμένους ανασχεδιασμούς κατέληξε σε ένα πλήρους κλίμακας, αυτόνομο πλωτό ταξί για τους κατοίκους μεγαλουπόλεων.
Η περυσινή έκδοση, το Roboat II, ήταν ένα τετραγωνισμένο σκάφος, κίτρινου χρώματος, μήκους δύο μέτρων το οποίο είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο επιβάτες. Παρά την εμφάνιση, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε τότε (αισθητήρες εντοπισμού αντικειμένων και ηλεκτρονική πλοήγηση) του έδινε τη δυνατότητα να μεταφέρει με ασφάλεια τους επιβάτες με ένα περιθώριο λάθους μόλις 0,17 μέτρων. Η αυτονομία του ήταν 3 ώρες.
Το νέο σχέδιο έχει βελτιωμένη εμφάνιση, είναι πιο κομψό ενώ το χρώμα του πλέον είναι μαύρο και γκρι. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί και η μεταφορική του ικανότητα αφού μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα ή συνολικό φορτίου 1500 κιλών.
Σύμφωνα με τα MIT CSAIL και AMS Institute, το Roboat είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο, με ικανότητα ασύρματης φόρτισης ενώ η μπαταρία του έχει το μέγεθος ενός «μικρού σκακιού» με αυτονομία που φτάνει μέχρι και τις 10 ώρες.
Σε ότι αφορά το σύστημα ελέγχου, είναι αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιείται στα αυτόνομα οχήματα, δηλαδή ένας συνδυασμός σάρωσης LIDAR, ψηφιακής χαρτογράφησης, ικανότητα εντοπισμού και αποφυγής αντικειμένων, αισθητήρες και κάμερες που δίνουν «οπτικό πεδίο» 360 μοιρών.
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του θαλάσσιου περιβάλλοντος (γέφυρες, παρκαρισμένα σκάφη, κινούμενα σκάφη προς διάφορες κατευθύνσεις) οι επιστήμονες διαμόρφωσαν ανάλογα τα αυτόνομα χειριστήρια για να αναλάβουν ένα ρόλο που περιγράφεται ως «πηδαλιούχος» που δίνει εντολές στο σκάφος με βάση τα όσα εντοπίζει στον περιβάλλοντα χώρο.
Έτσι, οι προπέλες δέχονται εντολές ώστε να ακολουθούν συγκεκριμένα «μονοπάτια» και σημεία προορισμών βάσει των δεδομένων του GPS και τη συνεχή σάρωση του περιβάλλοντος ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο του εξοπλισμού του είναι η χρήση των QR codes. Οι κάμερες του σκάφους είναι σε θέση να σαρώνουν τέτοιους κώδικες ώστε να προωθείται με ακρίβεια στον κατάλληλο προβλήτα ή στο οποιοδήποτε σημείο θα πρέπει να αποβιβαστούν οι επιβάτες.
Latest News
Πώς να κρατήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα μακριά από το dark web
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το dark web, δηλαδή το «σκοτεινό διαδίκτυο», δεν είναι παράνομο και δεν είναι γεμάτο μόνο από κυβερνοεγκληματίες
Προσοχή στις ψεύτικες προσφορές της Black Friday - Προστατέψτε το πορτοφόλι και τα δεδομένα σας
Οι χάκερ αντιγράφουν νόμιμους ιστότοπους και επαναχρησιμοποιούν πρότυπα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing - υποσχόμενοι «είδη πολυτελείας» όπως ρολόγια Rolex και τσάντες Louis Vuitton σε απίστευτες εκπτώσεις
Η Microsoft αποκαλύπτει τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες της AI στο Ignite 2024
Έως και 10 φορές πιο αποδοτικές για τις σύγχρονες επιχειρήσεις οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Εκκληση Microsoft σε Τραμπ να «πιέσει πιο σκληρά» κατά των χάκερ από Ρωσία-Κίνα
Η Microsoft κάνει λόγο για κύμα «κρατικών κυβερνοεπιθέσεων» με στόχο αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και προεκλογικές καμπάνιες
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;