Με άρθρο της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοεργκίεβα «απευθύνεται» προς τους ηγέτες της G20, που θα συνεδριάσουν το Σάββατο και την Κυριακή στη Ρώμη.
Μάλιστα, του καλεί να εμπνευστούν από το Συνεδριακό Κέντρο της Ρώμης, όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση:
«Όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρωθούν στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορούν να εμπνευστούν από τον τολμηρό σχεδιασμό του χώρου συνάντησης, γνωστό ως La Nuvola . Όπως ο αρχιτέκτονας δημιούργησε έναν εντυπωσιακό νέο χώρο, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να λάβουν τολμηρή δράση τώρα για να τερματίσουν την πανδημία και να δημιουργήσουν χώρο για μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία» γράφει η κ. Γκεοργκίεβα.
Σημειώνεται ότι το Συνεδριακό Κέντρο της Ρώμης ή, όπως αποκαλείται από τον κόσμο, «το σύννεφο» (La Nuvola), κτίστηκε από το Studio Fuksas με επικεφαλής τους Ιταλούς αρχιτέκτονες τους Massimiliano και Doriana Fuksas το 2016.
Βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της Ρώμης, νότια του κέντρου και αποτελεί έναν κόμβο μεταξύ των οδών Cristoforo Colombo, Europa, Shakespeare και Asia. Είναι το μεγαλύτερο κτήριο που έχει κτιστεί στη Ρώμη τα τελευταία 50 χρόνια.
Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα τα καλά νέα είναι ότι τα θεμέλια για την ανάκαμψη παραμένουν ισχυρά, λόγω της συνδυασμένης επίδρασης των εμβολίων και των έκτακτων, συγχρονισμένων μέτρων πολιτικής υπό την ηγεσία της G20.
Ωστόσο, προσθέτει, η πρόοδός μας εμποδίζεται ιδιαίτερα από τις νέες παραλλαγές του ιού και τον οικονομικό αντίκτυπό τους, καθώς και από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Το ΔΝΤ μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,9% για φέτος. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες και κυριαρχούν οι καθοδικοί κίνδυνοι. Τα επίπεδα του πληθωρισμού και του χρέους αυξάνονται σε πολλές οικονομίες» τονίζει στο άρθρο της υπογραμμίζοντας ότι πάρα πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απελπιστική έλλειψη τόσο εμβολίων όσο και πόρων για να υποστηρίξουν την ανάκαμψης τους.
Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει;
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η νέα έκθεση του Ταμείου προς την G20 απαιτεί αποφασιστικές ενέργειες σε κάθε οικονομία.
Για παράδειγμα, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παρακολουθεί τον πληθωρισμό και να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα .
Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα η πανδημία παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική υγεία και ο αντίκτυπός της επιδεινώνεται από την άνιση πρόσβαση στα εμβόλια και τις μεγάλες διαφορές στη δημοσιονομική δύναμη πυρός.
«Γι’ αυτό πρέπει να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει το ΔΝΤ , με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ—να εμβολιαστούν τουλάχιστον το 40 τοις εκατό των ανθρώπων σε κάθε χώρα έως τα τέλη του 2021 και το 70 τοις εκατό μέχρι τα μέσα του 2022» γράφει.
Αλλά είμαστε ακόμα πίσω: περίπου 75 έθνη, κυρίως στην Αφρική, δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο του 2021.
Για να μπουν αυτές οι χώρες σε καλό δρόμο, η G20 θα πρέπει να παράσχει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε επιχορηγήσεις για εξετάσεις, θεραπεία, ιατρικές προμήθειες και εμβόλια. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση θα κάλυπτε ένα ζωτικό χρηματοδοτικό κενό.
Χρειαζόμαστε επίσης άμεση δράση για την ενίσχυση της προσφοράς εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ενώ οι χώρες της G20 έχουν υποσχεθεί περισσότερες από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις στο COVAX, λιγότερες από 170 εκατομμύρια έχουν παραδοθεί.
Επομένως, είναι κρίσιμο οι χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους αμέσως .
Η κ.Γκεοργκίβεα τονίζει επίσης ότι παρόλο που η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται, πάρα πολλές χώρες εξακολουθούν να πλήττονται άσχημα. «Σκεφτείτε πώς η πανδημία προκάλεσε έξαρση της φτώχειας και της πείνας, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίστηκαν το 2020» λεει και καλεί τον αναπτυγμένο κόσμο να λάβει δράση.
Και τέλος καλεί τους G20 να δεσμευθούν για ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Η ανάλυση του νέου προσωπικού του ΔΝΤ προβλέπει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καθαρές θέσεις εργασίας.
Στην πραγματικότητα, ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο με συνδυασμό πολιτικών πράσινης προσφοράς θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 2% αυτή τη δεκαετία—και να δημιουργήσει 30 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας .
Στην COP26 στη Γλασκώβη, οι ηγέτες της G20 θα έχουν μια ευκαιρία που θα δίνεται μια φορά σε μια γενιά να μετακινήσουν τη βελόνα του άνθρακα στη σωστή κατεύθυνση και να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτές οι χώρες έχουν την ταχύτερη αύξηση πληθυσμού και ζήτησης ενέργειας. Αλλά έχουν τη λιγότερη δημοσιονομική δύναμη για να αυξήσουν τις επενδύσεις στην προσαρμογή του κλίματος και τη μείωση των εκπομπών – και συχνά δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία.
Τουλάχιστον, αυτό απαιτεί από τις πλουσιότερες χώρες να εκπληρώσουν τη μακροχρόνια υπόσχεσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πράσινες επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Latest News
Νέο mega-deal στη βιοτεχνολογία: Η Johnson & Johnson εξαγοράζει την Intra-Cellular
Τα φάρμακα για ψυχικές ασθένειες ήταν κάποτε σημαντικές πηγές εσόδων για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Johnson & Johnson και η Eli Lilly
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
11+1 μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Οι προτάσεις για ενοίκια, φόρους και Airbnb
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκαλύπτει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία
Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 στη Γαλλία
Κλειδί η αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας - Ο ρόλος του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ
Αυξήθηκε 12% ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ισπανία
Στα 2,3 τρισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο καθαρός χρηματοοικονομικός πλούτος των νοικοκυριών στην Ισπανία - Πιο χαμηλά ο δείκτης χρέους
Το Κρεμλίνο κάνει... πάρτι με εταιρείες από την ΕΕ - 3 δισ. έσοδα από φόρους
Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία και ειδικά όσες προέρχονται από την ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στο πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου
Στα 31 δισ. δολ. τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών - Το καλύτερο τρίμηνο της 3ετίας
Οι προσδοκίες από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το dealmaking ευνοούν τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Μειώθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, ανήλθε στο 15,3% - Μειώθηκαν οι επενδύσεις των νοικοκυριών
Πώς αμύνονται οι Βρετανοί στην ακρίβεια - Γιατί «σήκωσαν» μετρητά 1 δισ. λίρες σε ένα μήνα
Οι αναλήψεις μετρητών στα υποκαταστήματα του Post Office στη Βρετανία ξεπέρασαν το 1 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο
Οι πρώτες συμβουλές του Ντίμον στον Τραμπ - Σε ποια θέματα δίνει προτεραιότητα
Ο CEO της JP Morgan ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ - Αυτή είναι η απάντησή του