Στην Ευρώπη βρίσκεται από χθες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, στο τρίτο της ταξίδι στη Γηραθιά Ηπειρο, έχοντας στις «αποσκευές» της μια πλούσια οικονομική, πολιτική και περιβαλλοντική ατζέντα.

Η Αμερικανίδα υπουργός θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή της για να προωθήσει τις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου για τους εταιρικούς φόρους, τη χρηματοδότηση του κλίματος, την πρόληψη νέων πανδημιών και την άμβλυνση των πληθωριστικών διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της Ομάδας των 20 στη Ρώμη και στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 26 (COP26) στη Γλασκώβη. Θα πραγματποιήσει επίσης ενδιάμεση στάση στην Ιρλανδία προκειμένου να «ευχαριστήσει» τη χώρα με χαμηλή φορολογία για τη συμφωνία της για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%.

Η Γέλεν έφτασε στη Ρώμη αργά την Τετάρτη – μια μέρα νωρίτερα από τον Μπάιντεν – για να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις και να παραστεί σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας της G20 την Παρασκευή, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες της G20 αναμένεται να εγκρίνουν τη φορολογική συμφωνία που συμφωνήθηκε από 136 χώρες, ενισχύοντας την πρόοδο που σημειώθηκε φέτος υπό την ηγεσία της Γέλεν.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Reuters ότι η Yellen θα πιέσει επίσης για ταχύτερη πρόοδο στις αναδιαρθρώσεις του χρέους για τις υπερχρεωμένες χώρες στο πλαίσιο του G20.

Η G20 δεν αναμένεται να υποστηρίξει ένα προτεινόμενο εκτεταμένο πάγωμα των διμερών πληρωμών χρέους των φτωχών χωρών μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, η Γέλεν θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Δουβλίνο για να συζητήσουν τη φορολογική συμφωνία, η οποία θα επηρεάσει πολλές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, οι επένδυσαν στη χώρα εκμεταλλευόμενες τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 12,5% της Ιρλανδίας.

Στην COP26 στη Γλασκώβη στις 2-3 Νοεμβρίου, η Yellen θα δώσει έμφαση στην κινητοποίηση περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του άνθρακα και στη χρήση κινήτρων φορολογίας και οικονομικής πολιτικής για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερης εκπομπής άνθρακα, ανέφεραν επίσης στο Reuters αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Θα «διαφημίσει» επίσης τη δουλειά που έχει κάνει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ΗΠΑ για την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων ως «αναδυόμενης απειλής» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην καθημερινή εργασία του ρυθμιστικού οργανισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα