
Κρας τεστ για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τις αντοχές των νοικοκυριών αποτελεί η Παρασκευή 29η Οκτωβρίου καθώς έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να πληρωθούν η 1η και 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, η 4η δόση του φόρου εισοδήματος, δόσεις ρυθμίσεων χρεών σε εφορία και ταμεία, ο ΦΠΑ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης των ενιαίων ειδοποιητηρίων των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) και η ανάρτησή τους στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).
Παράλληλα, αναρτώνται τα ειδοποιητήρια τροποποίησης της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020, για τους ασφαλισμένους που οριστικοποιήθηκε χρόνος ασφάλισης παράλληλης έμμισθης απασχόλησης.
Όσον αφορά στα έσοδα του κράτους και τις προσδοκίες που υπάρχουν από τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, βάσει των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει ότι οι εισπράξεις από φόρους το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 33.679 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 895 εκατ. ευρώ ή 2,7% έναντι του στόχου. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται στα αυξημένα, πέραν του αναμενομένου, έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που αφορά τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2020, στα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ που εκτιμάται ότι προήλθαν κυρίως από την αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς και στο γεγονός ότι το καταβαλλόμενο ποσό έως τέλος Σεπτεμβρίου της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ήταν μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο.
Συγκεκριμένα από τα 2,6 δισ. ευρώ φόρο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον περασμένο μήνα καταβλήθηκαν 131 εκατ. ευρώ, ενώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το κράτος εισέπραξε ήδη 262 εκατ. ευρώ και 346 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι από την εφετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 8.749.000 ΑΦΜ ο συνολικός πρόσθετος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι περίπου 2,8 δισ. ευρώ.
Η ώρα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ
Περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν λάβει ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ με την πληρωμή της 1ης και 2ης δόσης να πρέπει πραγματοποιηθεί έως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2020 και η τελευταία (6η) έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης πολιτών και επιχειρήσεων περιουσιακών δηλώσεων εκδόθηκαν 7.248.551 σημειώματα από τα οποία 7.180.009 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 68.542 τα νομικά πρόσωπα. Ο κύριος φόρος των φυσικών προσώπων ανέρχεται σε 2,39 δισ. ευρώ και ο συμπληρωματικός που εξετάζεται είτε να καταργηθεί μελλοντικά είτε να ενσωματωθεί στον κυρίως ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 368 εκατ. ευρώ, σύνολο 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα ο κύριος φόρος είναι 216 εκατ. ευρώ και ο συμπληρωματικός 278 εκατ. ευρώ. Όμως μετά τις μειώσεις και τις απαλλαγές στα φυσικά πρόσωπα το τελικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά είναι 2,093 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα 494 εκατ. ευρώ σύνολο ΕΝΦΙΑ 2,587 δισ. ευρώ.
Από τους 7.180.009 ιδιοκτήτες ακινήτων φόρο πάνω από 1 ευρώ θα πληρώσουν 6.155.209 και από τα 68.542 νομικά πρόσωπα προέκυψε φόρος για 59.235. Επίσης, 1.272.745 νοικοκυριά που θα έχουν μειωμένο φόρο κατά 50% και θα πληρώσουν συνολικά 80,8 εκατ. ευρώ, ενώ για 62.326 ιδιοκτήτες το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.


Latest News

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι