«Προίκα» περίπου 10 εκατ. ευρώ δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης. Στην τελική «μοιρασιά»  των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων –  δηλαδή  του ενός δισ. ευρώ  που αναμένεται ότι θα έχουν συγκεντρωθεί έως το τέλος του έτους – η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θυμήθηκε, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν η υπουργική απόφαση φύγει για το Εθνικό Τυπογραφείο, το Ταμείο για την αξιοποίηση, ανάπτυξη και χρηματοδότηση νέων, καινοτόμων   «εργαλείων» ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στις προηγούμενες εκδοχές της απόφασης, το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ) – το οποίο είχε θεσμοθετηθεί παλαιότερα αλλά δεν είχε λειτουργήσει –  δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα όσων δικαιούνται ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το   2021. Ωστόσο, έπειτα από πολλές… καραμπόλες και γράψε – σβήσε, τελικά «κληρονομεί» το 1%. Το  Ταμείο θα αξιοποιηθεί ως  βάση ανάπτυξης και χρηματοδότησης νέων, καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων ενεργειακής εξοικονόμησης  όπως επίσης προγραμμάτων και άλλων  μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση έργων και  δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα γίνονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών.  Μάλιστα, το ΕΤΕΑΠ θα μπορεί να λειτουργεί και  ως ταμείο δανεισμού, καθώς και ως ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να υποστηριχθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα των επενδύσεων, διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση μέρους του κόστους του έργου ή για την περαιτέρω βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των δανείων προς τους ενεργειακούς φορείς.

Κεντρικό ρόλο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα έχουν οι   Επιχειρήσεις  Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO). Ειδικά για τα δημόσια κτίρια, θα μπορούν τα έργα να προχωρούν μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης με εταιρείες ESCO και γενικότερα μέσω Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα  (ΣΔΙΤ).

Ποιοι θα μοιραστούν τα έσοδα από τους «ρύπους»

Έπειτα από περίπου έναν μήνα υπολογισμών, τελικά  η μερίδα του λέοντος – όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο – κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με μεγάλο …χαμένο τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Ειδικότερα, τα έσοδα από τους   πλειστηριασμούς ρύπων θα μοιραστούν ως εξής:

-47,86%    στο  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης   μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (της χαμηλής τάσης).

-30%    στον   ΕΛΑΠΕ

-11%    για   τις ανάγκες   ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται  θα αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.

-4,5%     στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και σε επιχειρήσεις  που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε αυτές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια.

-1,5%    στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

-1,5%     στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

-1%    στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης

-1%    στο ΥΠΕΝ για την εξόφληση συσσωρευμένων υποχρεώσεων περίπου 8,5 εκατ. ευρώ προς διεθνείς οργανισμούς  που συμμετέχει  και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει  καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
-1%    στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.

-0,6%     στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), εκ του οποίου, ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) θα διατίθεται για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ (για δράσεις που σχετίζονται με το  σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και με  θέματα Κλιματικής Αλλαγής που αφορούν οικονομική και τεχνική υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών  και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

-0,04%   στον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας», για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»