Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από κονσόρτσιουμ βραζιλιάνων ερευνητών έδειξε ότι ένας υπεράνοσος ορός ο οποίος αποτελείται από τμήματα αντισωμάτων που παράγονται σε άλογα μπορεί να αποδειχθεί θεραπευτικός «θησαυρός» ενάντια στην COVID-19.
Πειράματα με χρήση του ορού τα οποία διεξήχθησαν σε χάμστερ έδειξαν σημαντική βελτίωση της κλινικής κατάστασης των πειραματοζώων που νοσούσαν από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα η εξουδετερωτική δράση του ορού αποδείχθηκε υψηλή ενάντια στο στέλεχος Γάμμα (πρώην αποκαλούμενο βραζιλιάνικο) του ιού, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση iScience.
«Κοκτέιλ» με μεγάλη εξουδετερωτική ικανότητα και χαμηλό κόστος
H νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για παθητική ανοσοποίηση ή θεραπείες ενάντια στον νέο κορωνοϊό με «πρωταγωνιστές» τα άλογα. «Χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 για την ανοσοποίηση αλόγων, αναπτύχθηκε ένα κοκτέιλ τμημάτων αντισωμάτων IgG το οποίο εμφάνιζε πολύ μεγάλη εξουδετερωτική ικανότητα.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο ‘όπλο’ ενάντια στην COVID-19 με το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του ότι πρόκειται για μια εναλλακτική με χαμηλό κόστος η οποία μπορεί να παράγεται σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής ίππειου ορού ανά τον κόσμο» ανέφερε η καθηγήτρια Λήδα Καστίγιο από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ιανέιρο, η οποία συντονίζει το εργαστήριο που παράγει την ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη-ακίδα (S) η οποία χρησιμοποιείται για την υπερανοσοποίηση των αλόγων.
Αντισώματα αποτελεσματικά ενάντια στα νέα στελέχη του ιού
Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη πιστεύουν ακράδαντα ότι η θεραπευτική προσέγγιση που προτείνουν θα είναι αποτελεσματική. «Το κύριο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι τα υπεράνοσα αντισώματα αλόγων που αναπτύχθηκαν ενάντια στην πρωτεΐνη S του SARS-CoV-2 έχουν ισχυρή εξουδετερωτική δράση ενάντια στα νέα στελέχη του ιού, όπως το στέλεχος Γάμμα. Η πολυκλωνική φύση των αντισωμάτων εξηγεί την υψηλή αποτελεσματικότητά τους. Μπορούμε μάλιστα να προσαρμόσουμε τα αντισώματα αυτά χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεταλλαγμένων πρωτεϊνών-ακίδων από διαφορετικά στελέχη ως αντιγόνα» σημείωσε ο καθηγητής Χερσόν Σίλβα, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ιανέιρο, συντονιστής της μελέτης.
Εφαρμογή ενάντια σε διαφορετικές νόσους
Η ίππεια ανοσοποίηση αποτελεί μια γνωστή τεχνολογία η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην παραγωγή υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί για τη θεραπεία διαφορετικών νόσων όπως η λύσσα, ο τέτανος και η δηλητηρίαση από φίδι.
Προηγούμενες μελέτες σχετικά με υπεράνοσο ίππειο ορό ενάντια στον ιό του SARS (SARS-CoV) και του MERS (MERS-CoV) – συγγενείς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 είχαν δείξει θετικά αποτελέσματα. Αλλη πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι η περιοχή RBD της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ίππους.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων
Στη νέα βραζιλιάνικη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη S του ιού για την ανοσοποίηση αλόγων με στόχο την παραγωγή υπεράνοσων σφαιρινών ενάντια στον SARS-CoV-2. Ο υπεράνοσος ορός που δημιουργήθηκε εγχύθηκε σε χάμστερ. Με βάση τα ευρήματα, η θεραπεία μείωσε το ιικό φορτίο στους ιστούς των πνευμόνων των πειραματοζώων και βελτίωσε την κλινική κατάστασή τους (όπως αποκάλυψε η αύξηση του βάρους τους). Την ίδια στιγμή τα ζώα που δεν έλαβαν τη θεραπεία εμφάνισαν κακή κλινική εικόνα και μεγάλη μείωση βάρους.
Κλινική δοκιμή στα σκαριά
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η διεξαγωγή κλινικής δοκιμής φάσης 1/2 σε ανθρώπους – ήδη το πρωτόκολλο της δοκιμής έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Βιοηθικής της Βραζιλίας. Στο πλαίσιο της δοκιμής θα διερευνηθεί η ασφάλεια της θεραπευτικής μεθόδου καθώς και αν η θεραπεία επιδρά στη διάρκεια νοσηλείας, στο ιικό φορτίο καθώς και στην εξέλιξη της νόσου.
Latest News
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή