Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και κυρίως της περιφέρειας σημειώνουν αυτήν την ώρα νέα ανοδική κίνηση άνοδο, καθώς στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις ανησυχίες της αγοράς αναφορικά με τον αυξημένο πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Στη δευτερογενή αγορά, αυτή την ώρα παρατηρείται αύξηση κατά 22% των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, καθώς κυμαίνονται πλέον στο 1,29% δηλαδή 143% υψηλότερα από τα χαμηλά στο 0,53% που σημείωσαν τον περασμένο Αύγουστο. Η Ελλάδα με την Ιταλία εμφανίζουν εξάλλου μεγαλύτερη ευαισθησία σε πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ λόγω και των υψηλών χρεών τους.
Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,1%, σε νέο υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, απόρροια και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους , οι αγορές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.
«Η ΕΚΤ δεν εμπιστεύεται τις δικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ούτε όμως και η αγορά, όπως είναι οδυνηρά προφανές από την τιμολόγηση», ανέφεραν αναλυτές. Είναι ενδεικτικό πως, ενώ οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούσαν μόλις πριν μία εβδομάδα, μία άνοδο επιτοκίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τώρα «στοιχηματίζουν» σε μία άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης ως τον ερχόμενο Ιούλιο και μία ακόμη ως Οκτώβριο του 2022. Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει από το τρέχον ποσοστό του 4,1% στο 1,5% και πάλι στα τέλη του 2022 καθώς οι ειδικοί παράγοντες που των ώθησαν σε υψηλά επίπεδα θα εξασθενίσουν εκτίμησαν οικονομολόγοι της Berenberg, προβλέποντας πως η ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2023 και όχι το 2022.
Η Λαγκάρντ, ανέφερε την Πέμπτη, ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, ωστόσο με ηπιότερο ρυθμό. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να διαμορφώνεται σε σχετικώς υψηλό επίπεδο, καθώς αυξημένες είναι οι τιμές ενέργειας. H ενίσχυση του πληθωρισμού αποδίδεται επίσης στην υπερβάλλουσα ζήτηση, καθώς η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών υπόκειται σε περιορισμούς λόγω των δυσχερειών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα, συμβάλλοντας σε ηπιότερο πληθωρισμό περί το 2% μεσοπρόθεσμα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι.
Οι κίνδυνοι
Ως καθοδικούς κινδύνους ανέφερε τις δυσχέρειες στην παραγωγή και την αύξηση τιμών ενέργειας, ενώ αντίθετα εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη της αναμενομένης, αν η ενίσχυση της κατανάλωσης είναι ισχυρότερη. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με την αγορά να προβληματίζεται σχετικά με το πως η ευελιξία των αγορών ομολόγων μέσω του PEPP θα συνεχιστεί μέσω του επίσημου προγράμματος APP, το οποίο και θα συνεχιστεί, ή μέσω και της όποιας πρόσθετης λύσης υιοθετηθεί.
Latest News
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα με το βλέμμα στη Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Θετικά οι αγορές της Ασίας, πτώση στην Κίνα
Οι επενδυτές των οποίων αναμένουν νεότερα από το μέτωπο των δασμών στις ΗΠΑ
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο