
Το πολωνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα οριστικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία με στόχο την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Πολωνία.
Το κόστος κατασκευής του τείχους εκτιμάται στα 353 εκατομμύρια ευρώ και το μήκος του θα ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει σε ισχύ αυτόν τον νόμο μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, από το καλοκαίρι διασχίζουν ή επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.
Η ΕΕ και η Βαρσοβία κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι φέρνει υπηκόους από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στο Μινσκ και στη συνέχεια τους ωθεί πέρα από τα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς του.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο
Ως απάντηση, η Πολωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Παράλληλα το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο, όπως καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Βαρσοβίας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην περιοχή.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υποστηρίζει ότι η Πολωνία δέχεται επίθεση από τη Λευκορωσία, και τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το τείχος είναι απαραίτητο για την «προστασία» της Πολωνίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εμποδίζει δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις να πλησιάσουν τα σύνορα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και η ΕΕ ζητά «διαφάνεια».
Πριν οχτώ μέρες τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επείγουσα δράση για να σωθούν ζωές και να αποφευχθούν βάσανα ανθρώπων στα σύνορα μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας, μετά τον θάνατο πολλών αιτούντων άσυλο.


Latest News

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας