Μια ελληνική λέξη επέλεξε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για τη μετονομασία της εταιρείας του.
Πρόκειται για την ελληνική λέξη «μετά» που επέλεξε για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».
Είπε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία του μετονομάζεται σε Meta, σε μια προσπάθεια να περιλάβει το όραμά της για την εικονική πραγματικότητα στο μέλλον – αυτό που ο Ζάκερμπεργκ αποκαλεί «μετασύμπαν».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει περιγράψει το «μετασύμπαν» ως ένα «εικονικό περιβάλλον», στο οποίο μπορεί κανείς να μπει αντί να κοιτάει απλώς στην οθόνη.
Ο 37χρονος μεγιστάνας (με περιουσία που αποτιμάται στα 116,2 δισ. δολάρια) έχει διακηρύξει την πίστη του σε αυτόν τον νέο εικονικό κόσμο και πριν από μια εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει δέκα χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρώπη τα οποία θα απασχοληθούν αποκλειστικά με την ανάπτυξη του metaverse.
Δείτε την παρουσίασή του
Σημειώνεται ότι στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή του Facebook στην Wall Street ενισχύεται άνω του 3%.
Η νέα εταιρεία συμμετοχών Meta θα περιλαμβάνει το Facebook, τη μεγαλύτερη θυγατρική του, καθώς και εφαρμογές όπως το Instagram, το WhatsApp και την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας Oculus.
Το Facebook επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο του metaverse το 2021.
H εταιρεία ανακοίνωσε ότι το τμήμα ψηφιακής πραγματικότητας της είχε αυξηθεί τόσο σημαντικά που πλέον θα κατατάσσει τα έσοδά της ξεχωριστά, χωρίζοντας τα προϊόντα της σε δύο κατηγορίες.
Η ανάρτηση Ζάκερμπεργκ
«Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε ως επί το πλείστον κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν αποκτήσαμε τηλέφωνα με κάμερες, το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν ταχύτερες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραζόμαστε εμπειρίες» ανέφερε ο σε ανάρτησή του ο ιδρυτής του Facebook.
«Η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμη πιο καθηλωτική – ένα ενσώματο διαδίκτυο όπου θα είστε μέσα στην εμπειρία, όχι απλώς θα την κοιτάτε. Το αποκαλούμε αυτό metaverse και θα αγγίξει κάθε προϊόν που κατασκευάζουμε» συνέχισε.
«Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε πρώτα στο metaverse, όχι στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα χρειάζεστε λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσετε τις άλλες υπηρεσίες μας» λέει επίσης ο Ζούκερμπεργκ.
«Καθώς το νέο μας εμπορικό σήμα αρχίζει να εμφανίζεται στα προϊόντα μας, ελπίζω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γνωρίσουν το εμπορικό σήμα Meta και το μέλλον που αντιπροσωπεύουμε» συνεχίζει.
Τι είναι το metaverse
Ούτε λίγο ούτε πολύ, το Facebook σχεδιάζει να «εφεύρει» ξανά τον εαυτό του αλλάζοντας όνομα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του, της δημιουργίας του “metaverse”, ενός νέου διαδικτυακού κόσμου όπου οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους.
Το θέμα γνωστοποιήθηκε από δημοσίευμα του «Verge», σύμφωνα με το οποίο ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του «metaverse».
Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης.
Το metaverse, που ούτως ή άλλως αναμένεται να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον για να περιγράψει έναν εικονικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι δραπετεύουν από έναν δυστοπικό κόσμο.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του metaverse, η facebook σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στην επόμενη πενταετία.
«Η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων. Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία.
Τον Σεπτέμβριο το facebook έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «metaverse», ένα βήμα που ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας.
Η Facebook στη δίνη των ελέγχων μετά τις αποκαλύψεις Χάουγκεν
Το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με σειρά από ελέγχους , καθώς η πρώην εργαζόμενη του, που έγινε πληροφοριοδότης, Φράνσις Χάουγκεν κατηγόρησε την εταιρεία ότι βαθαίνει την πόλωση και τοποθετεί, χωρίς φραγμούς, τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών της. Πολυάριθμα ειδησεογραφικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Financial Times, έλαβαν χιλιάδες έγγραφα που παρείχε στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και στο Κογκρέσο, τα οποία αποακλύπτουν την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν προκειμένου να διαπιστώσει αν η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραβίασε συμβιβαστική συμφωνία του 2019, η οποία αφορούσε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, τα οποία κατέληξαν στην Cambridge Analytica, την εταιρεία που επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2016 προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Facebook είχε πληρώσει τότε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)