
Η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Οι εμπλεκόμενοι στο αιματηρό επεισόδιο του Περάματος αστυνομικοί απολογήθηκαν.
Τους ασκήθηκε δίωξη και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.
Τα υπόλοιπα θα τα πει η ανάκριση και φυσικά θα αποφανθεί η δίκη.
Ετσι δουλεύουν οι πολιτισμένες κοινωνίες. Η ίδια η Δικαιοσύνη καθησύχασε όσους ανησυχούσαν αν υπάρχει κράτος δικαίου. Υπάρχει και λειτουργεί.
Ακουσα ότι «μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει δικαστική εξουσία αλλά θα δικάζει ένας αστυνομικός, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου» (Θ. Καμπαγιάννης, 26/10).
Πολύ σωστά. Το κράτος δικαίου όμως δεν απειλείται μόνο όταν δικάζει ένας αστυνομικός.
Απειλείται επίσης κι όταν δικάζει από τηλεοράσεως ένας δικηγόρος ή κάποιος πολιτευτής που υποδύεται τον δικηγόρο ή ένας ακροαριστερός ακτιβιστής ή ένας διαδηλωτής υπέρ αιτήματος του Κουφοντίνα ή το «τμήμα δικαιωμάτων» και ο γραμματέας κάποιου κόμματος ή μια εφημερίδα που αποφαίνεται ότι «τα ηχητικά ντοκουμέντα δείχνουν ανθρωποκτονία με ρατσιστικό κίνητρο» – πάλι καλά που δεν ανακοίνωσαν και την ποινή…
Ολοι αυτοί και όλα αυτά καταργούν το κράτος δικαίου σε ίσο ή και μεγαλύτερο βαθμό από έναν αστυνομικό που κατηγορείται για μια υπόθεση την οποία ερευνά η Δικαιοσύνη.
Και ο οποίος (παρεμπιπτόντως) παραμένει αθώος έως την καταδίκη του.
Πάμε λοιπόν από την αρχή για να είμαστε κι εξηγημένοι μεταξύ μας.
Η κοινωνία μας έχει αναθέσει τον έλεγχο κάθε αξιόποινης πράξης στη Δικαιοσύνη. Αλλη διαδικασία δεν προβλέπεται κι ευτυχώς.
Και για να είμαστε ακόμη πιο εξηγημένοι, αυτή η διαδικασία αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Δεν βλέπω γύρω μου πολλούς διατεθειμένους να συμπράξουν στην κατάλυσή του.
Εξ όσων γνωρίζω δηλαδή ουδείς προτείνει σοβαρά να αναθέσουμε την απονομή της δικαιοσύνης στον Τζανακόπουλο, τον Καμπαγιάννη και τους φίλους τους σε κάποια εφημερίδα.
Από εκεί και πέρα, τι μένει; Μένει η πολιτική εργαλειοποίηση κάθε ποινικής υπόθεσης από όσους προσπαθούν να αμφισβητήσουν, να εκβιάσουν ή να εξουδετερώσουν τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία και τη δημοκρατία συνολικά.
Κατά διαβολική σύμπτωση, σε καθε επεισόδιο που εμπλέκεται η Αστυνομία υπάρχει ένας εντελώς φιλήσυχος περαστικός κάποιας «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που βρίσκει κάτι να καταγγείλει.
Ξέρετε κάτι όμως; Νομίζω ότι μόνο κακό κάνει αυτή η προσπάθεια σε όσους θεωρούν ότι έτσι θα αφοπλίσουν τη δημοκρατία.
Ασφαλώς η ίδια η δημοκρατία τούς αφήνει τα περιθώρια να την αντιμάχονται. Αλλά αυτό δεν την καθιστά πιο ευάλωτη.
Το αντίθετο. Κι αν τελικά την παρεξηγήσουν, κακό του κεφαλιού τους.


Latest News

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων