
Αφήσαν το tapering, που λίγο-πολύ μοιάζει προδιαγεγραμμένο και… έπιασαν τα επιτόκια οι διεθνείς αναλυτές, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τα επόμενα βήματα στην επιτοκιακή στρατηγική της Federal Reserve. Στην αυξανόμενη λίστα προστέθηκε και η Goldman Sachs, η οποία επικαλούμενη την πίεση του πληθωρισμού «βλέπει» τη Fed να προχωρά στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο!
Πραγματικά, σε σημείωμα της, ομάδα οικονομολόγων της Goldman Sachs υπό τον Γιαν Χάτζιους υποστήριξε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζας θα δώσει τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προχωρώντας σε μια πρώτη μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο, ήτοι ένα χρόνο νωρίτερα από το μέχρι τώρα αναμενόμενο. Η αναπροσαρμογή δε, θα έρθει λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δεδομένου πως το tapering αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο μήνα (από το επικείμενο συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα) με ρυθμό περικοπής της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων μηνιαίως και να τερματιστεί μέσα στην άνοιξη.
Μετά την πρώτη αύξηση, στις αρχές του καλοκαιριού, οι οικονομολόγοι της Goldman «βλέπουν» τη δεύτερη αύξηση να ακολουθεί τον Νοέμβριο του 2022, αλλά και να ακολουθούν άλλες δύο αυξήσεις κατά μέσο όρο ετησίως.
Βασική αιτία για την αλλαγή ρότας νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά επιμένει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της Fed, αλλά και της κυβέρνησης, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν από την επόμενη χρονιά.
Η ίδια η Goldman υποστηρίζει πως ο δομικός πληθωρισμός θα βρίσκεται ακόμη πάνω από το 4%, όταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη.
Θυμίζουμε πως στους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών, αλλά και η «πλήρης» απασχόληση. Αν και η Fed θα ήθελε να δει αισθητή βελτίωση της αγοράς εργασίας, στα προ της πανδημίας επίπεδα, πριν θέσει τα επιτόκια σε ανοδική τροχιά, η οικονομική ομάδα της Goldman εκτιμά πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μετρήσει περισσότερο. Ειδικά αν παρατηρούνται ακόμη –όπως συμβαίνει ήδη- κενά στην αγορά εργασίας που σημαίνει πως διαθεσιμότητα σε θέσεις εργασίας υπάρχει.


Latest News

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ζαλίζει ο λογαριασμός των δασμών Τραμπ - Στο 1,4 τρισ. το τίμημα
Τι δείχνει η οικονομετρική μελέτη των δασμών Τραμπ από οικονομολόγους του βρετανικού πανεπιστημίου Aston που εξέτασαν τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου των ΗΠΑ με 132 χώρες

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο
Νέα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν 7,57 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Φεβρουαρίου

Η Airbus παρέδωσε 70 αεροπλάνα τον Μάρτιο, αύξηση 11% σε ετήσια βάση
Η οικογένεια A350 της Airbus έχει λάβει περισσότερες από 1.360 παραγγελίες από 60 πελάτες σε όλο τον κόσμο
![Bank of America: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου – Τι θα κάνει η ΕΚΤ [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/2025-03-07T185931Z_1444074747_RC2A8DA3A3X7_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x400.jpg)
BofA: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου - Τι θα κάνει η ΕΚΤ [πίνακας]
Τι αναφέρει η Bank of America για τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ στις 2 Απριλίου και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Κίνα
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Dezhan Shira & Associates για τον κατώτατο μισθό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία