Στις πλέον ρυπογόνες χώρες του πλανήτη περιλαμβάνεται η Ινδία, με το θλιβερό προνόμιο της τρίτης θέσης στον κόσμο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προσπαθώντας, λοιπόν, να αντιμετωπίσει την έντονη κριτική που θα δεχτεί στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά αύριο στη Γλασκόβη, προχώρησε στην ανακοίνωση κάποιων μέτρων… της τελευταίας στιγμής με επίκεντρο τη βαριά της βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε μια νέα δέσμη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών από τον βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα θέτοντας, μεταξύ άλλων, ένα μίνιμουμ ποσοστό ενεργειακής κάλυψης των αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα δε, θα προάγει τη χρήση πράσινου υδρογόνου αντί των ορυκτών καυσίμων, αν και δεν διευκρίνισε ούτε τα νέα όρια ούτε το χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή.

Η Ινδία έχει δεχτεί έντονη κριτική καθώς είναι από τις χώρες που έχει απορρίψει ανοιχτά το ενδεχόμενο να δεσμευτεί από τώρα σε ένα στόχο μηδενικού ισοζυγίου που είναι βασικός για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αντ’ αυτού υποστηρίζει πως είναι πιο σημαντικό να εξεταστεί πόσοι ρύποι εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και να μειωθούν σταδιακά πριν υπάρξει δέσμευση για μηδενικό ισοζύγιο.

Πάντως, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν απέφυγε να παραστεί προσωπικά στη σύνοδο του G20 στη Ρώμη, αλλά και κατόπιν στην έναρξη των εργασιών της κλιματικής συνόδου στη Γλασκόβη, σε αντίθεση –για παράδειγμα- με τον Κινέζο πρόεδρο Ζι Σινπίνγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι «κρύφτηκε» για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις στη διεθνή κοινότητα για την ελλιπή περιβαλλοντολογική στρατηγική του Πεκίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα