Όταν τα καταστήματα της ΔΕΗ θα είναι δίπλα σε αυτά των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων κάτι θα έχει αλλάξει για τα καλά στην αγορά

Τα Κεφάλαια

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι στην αγορά που πιστεύουν ότι μια ΔΕΗ με μετόχους όπως το CVC Capital Partners, την τράπεζα EBRD ή την BlackRock και με το δημόσιο στο 34% θα μπορούσε να «σηκώσει» πολλαπλάσια κεφάλαια από τη σοδειά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εκτίμηση αυτή κάθε άλλο παρά εξωπραγματική είναι καθώς βασίζεται πάνω σε δεδομένα που δύσκολα αμφισβητούνται. Με άλλα λόγια, από το  1,105 έως 1,350 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να συγκεντρωθεί από τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, η ΔΕΗ θα μπορούσε να προσελκύσει νέα κεφάλαια πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Αγορές: Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει χαθεί και πολύ περισσότερο η προοπτική μιας περισσότερο ανθεκτικής και πράσινης ΔΕΗ που ξαναβγαίνει στις αγορές απαιτώντας ότι της ανήκει! Το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο και πρόωρο είναι να ειπωθεί και παρακινδυνευμένο. Εκείνο που χρειάζεται να κρατηθεί είναι η προοπτική που αφήνει πίσω της – χιλιόμετρα πίσω της- μια μίζερη και αναξιόπιστη ΔΕΗ που η συνολική χρηματιστηριακή αξία της δεν μπορούσε να υπερβεί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι αξίες δεν αντέχουν σε σύγκριση και τις αξίες τις διαμορφώνουν οι πολιτικές επιλογές.

Το Σχέδιο

Η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε να προχωρήσει στη βάση ενός σχεδίου που έφερε και την επιτυχημένη έξοδο στην αγορά με το πρώτο στην ελληνική αγορά ομόλογο με ρήτρες αειφορίας το οποίο συγκέντρωσε 650 εκατομμύρια ευρώ και άνοιξε το δρόμο και για άλλες εκδόσεις από την πλευρά της. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Η συμφωνία με τη γερμανική RWE για την συγκρότηση κοινοπρακτικής εταιρείας με επίκεντρο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και η δυναμική της είσοδο στο χώρο της ηλεκτροκίνησης με το ευρύ δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης. Επιπλέον, η επέκταση των δραστηριοτήτων της στο χώρο των Βαλκανίων επενδύοντας στον ήλιο.

Τα Βήματα: Πιο συγκεκριμένα, οι 2 τελευταίοι μήνες ήταν μια περίοδος έντονης δραστηριότητας και πολλών καλών νέων για την  επιχείρηση και τους μετόχους της. Για παράδειγμα, στις 30 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ Blue εγκαθιστά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα. Νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το ATHENS METRO MALL για την εγκατάσταση 4 σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων ΙΧ. Στην ίδια κατεύθυνση η ΔΕΗ στις αρχές του καλοκαιριού είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΛΙΝΟΙΛ για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης. Συνολικά η ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία 1000 σταθμών φόρτισης σε πανελλαδική βάση τα επόμενα 2-3 χρόνια που θα φτάσουν τους 10.000 μεσοπρόθεσμα.

Στις 7 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η επίτευξη μιας ισχυρής σύμπραξης. Η RWE και η ΔΕΗ δημιουργούν κοινοπραξία για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Στις 20 Οκτωβρίου η ΔΕΗ δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ στην Αυστραλιανή  MACQUARIE ASSET MANAGEMENT. Μια ημέρα αργότερα η ΔΕΗ παρουσιάζει τα Pop-up stores που δημιουργεί σε Golden Hall και Mediterranean Cosmos, δείχνοντας και την κατεύθυνση για τα καταστήματα της επόμενης μέρας που δεν θυμίζουν στο παραμικρό ότι κάποτε υπήρξε μια ΔΕΚΟ… Στις 26-10-2021 έρχεται η συμφωνία με το CVC Capital Partners -Cornerstone Επενδυτής- στη πορεία για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Στις 29-10-2021 έχουμε την επίσημη ανακοίνωση για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories