
Στην αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας από Facebook σε Meta προέβη ο CEO, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε προσπάθεια να αντικατοπτρίζεται καλύτερα το όραμα της εταιρείας μέσω του ονόματός της. Πρόκειται, σύμφωνα με το CNBC, για μία αρκετά «ριψοκίνδυνη» κίνηση για μία εταιρεία της οποίας η αξία ανέρχεται στα 900 δισ. δολάρια και της οποίας τα έσοδα προέρχονται από διαφημίσεις στο Facebook, με την ίδια να σκοπεύει να ξοδεύει δισεκατομμύρια ανά έτος, προκειμένου να υλοποιήσει το νέο της «metaverse» όραμα.
Η κίνηση αυτή της Facebook θυμίζει την απόφαση της Google, το 2015, να αλλάξει την επωνυμία της μητρικής της σε Alphabet. Με αφορμή την ομοιότητα αυτή, δίνεται παρακάτω μία σύντομη σύγκριση των αποφάσεων των δύο εταιρειών.
Oμοιότητες και αποκλίσεις των δύο εταιρειών
Όταν η Google μετονομάστηκε σε Alphabet, ο CEO της, Λάρι Πέιτζ, παρέδωσε μέρος των καθηκόντων του στον Σουντάρ Πιτσάι, με τον ίδιο να αποχωρεί από τη δημοσιότητα και, τελικά, να παραιτείται. Εν αντιθέσει, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατέστησε σαφές, κατά τις ανακοινώσεις του, την Πέμπτη, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον ρόλο του CEO και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να ηγείται, και μελλοντικά, των δραστηριοτήτων της Meta.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες αυτοχαρακτηρίζονται ιδιαίτερα «καινοτόμες», η βασική τους επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά «βαρετή», καθώς και οι δύο αντλούν τα έσοδά τους από τις ψηφιακές τους διαφημίσεις, και τα έσοδα αυτά τα επενδύουν σε μελλοντικές τεχνολογίες και project.
Ωστόσο, η Alphabet δεν τα έχει πάει και τόσο καλά, μέχρι στιγμής. H Google έχει απορροφήσει μερικές από τις δραστηριότητες της Alphabet, με ορισμένα project της εταιρείας να ακυρώνονται πριν καν ξεκινήσουν (βλ. project Loon για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές). Τα γεγονότα αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντική προειδοποίηση για την πρώην Facebook, νυν Meta, ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και σημαντικά ποσά χρημάτων για την υλοποίηση νέων στόχων, ιδιαίτερα εάν διακυβεύονται χρήματα (π.χ. το Other Bets της Αlphabet έχασε 1,2 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο)
Για την υλοποίηση του οράματος metaverse, η Μeta θα προβεί στην πρόσληψη προσωπικού και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, επενδύοντας περίπου 10 δισ. δολάρια κατά το επόμενο έτος. Ωστόσο, η τεχνολογία που χρειάζεται προκειμένου να υλοποιηθεί ο εν λόγω στόχος χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί (10 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ζάκερμπεργκ), γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιτυχία υλοποίησης του εν λόγω project.
Mε τους επενδυτές της Facebook να ανυπομονούν για τη μετάβαση στη «metaverse» εποχή, τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στον Zάκερμπεργκερ και το όραμά του. Αναμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα…


Latest News

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις