
Η κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική αγορά έχει αρχίσει να «κοκκινίζει» τον ανταγωνισμό και στις ολοκληρωμένες ψηφιακές πλατφόρμες αγορών (marketplaces).
Το μικρό κομμάτι της «πίτας» που διεκδικούν Public και Skroutz, καθώς (και) στην εγχώρια αγορά κυριαρχούν οι διεθνείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Αmazon, το eBay, η AliExrpress, το Facebook Marketplace και η Wish με συνολικό μερίδιο άνω του 70%, ενδεχομένως να δεχτεί περεταίρω ανταγωνιστικές πιέσεις όταν τους επόμενους μήνες δραστηριοποιηθεί εμπορικά στην χώρα μας το marketplace e-mag, που ελέγχει το 50% της ρουμανικής αγοράς.
Η διοίκηση της εταιρείας ήρθε σε επαφή με το γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι με σκοπό την κοινοποίηση της πληροφόρησης στους επιχειρηματικούς συνδέσμους και φορείς, σε αρχική φάση Αττικής και Θεσσαλονίκης, για την ανεύρεση ενδιαφερομένων ελληνικών επιχειρήσεων.

Hub στη Θεσσαλονίκη
Η αρχική γεωγραφική στόχευση της E-Mag είναι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις από Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο σχεδιάζεται εμπορική επέκταση σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Όπως γνωστοποίησε στα στελέχη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι ο International Marketplace Director της εταιρείας Δ. Σιδερίδης, η e-mag ενδιαφέρεται για την συνεργασία με εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις για να μεταφέρει τα προϊόντα τους στη Ρουμανία και να τα πουλάει μέσω της πλατφόρμας της. Στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθεί η θυγατρική της εταιρεία Same day Courier, η οποία ξεκίνησε επίσης να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες ταχυμεταφορών. Το αρχικό hub συλλογής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε ακόμη: Online Super Market – Αύξηση 60% στο γ’ τρίμηνο
Ποια είναι η e-mag
H e-mag δραστηριοποιείται μέχρι στιγμής σε Ρουμανία (50% της αγοράς, 36.000 επιχειρήσεις, 12 εκατ. κωδικούς προϊόντων), Βουλγαρία (market leader με 25% της αγοράς) και Ουγγαρία (επίσης market leader με 25% της αγοράς) και επεκτείνεται σε Ελλάδα, Γερμανία και Πολωνία.
Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων στην πλατφόρμα είναι ηλεκτρονικά είδη (Η/Υ, Τηλέφωνα κ.α.), ηλεκτρικά είδη (ψυγεία, πλυντήρια κ.α.), βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια, τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ένδυσης, αθλητικά είδη, καλλυντικά, είδη σπιτιού και είδη αυτοκινήτου.
H e-mag ανήκει στον ολλανδικών συμφερόντων όμιλο Prosus N.V., ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στον νοτιοαφρικανικών συμφερόντων όμιλο Naspers και είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους παγκόσμια και συγκεκριμένα τρίτος μετά την Amazon και την Alibaba.
Σημειώνεται παράλληλα ότι μέσω της γερμανικής εταιρείας Delivery Hero επίσης συμφερόντων του ομίλου Prosus N.V., που κατέχει άνω του 25% των μετοχών της, του ανήκουν επίσης και οι ελληνικές εταιρείες «efood» και «deliveras.gr» καθώς και η start-up «Instashop», ενώ παράλληλα του ανήκει και η διεθνής εταιρεία e-shop και delivery «Wolt», η οποία επίσης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Έτσι εκτός από το quick commerce, όπου η Delivery Hero εκτός από την efood και την InstaShop πρόσφατα απέκτησε και 4 εταιρείες του ομίλου Μούχαλη (τα καταστήματα Kiosky’s, την πλατφόρμα delivery.gr, τη χονδρική πώληση ζαχαρωδών και ποτών σε καταστήματα ψιλικών και την πλατφόρμα e-table), η γερμανική εταιρεία μπαίνει δυναμικά και στον κλάδο των marketplaces.
Η εκτόξευση των marketplaces
Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω των marketplaces διεθνώς υπολογίζονται σε 1,1 τρισ. δολάρια, αποτελώντας το 41% των συνολικών ηλεκτρονικών πωλήσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor International.
Στην Ελλάδα ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται ότι έφθασε 10,7 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 7,5 περίπου δισ. ευρώ το 2019, με την πανδημία να έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αλματώδη αύξηση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ecommerce Europe και της Εurocommerce, το ποσοστό των διαδικτυακών χρηστών στην χώρα μας αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 82% του πληθυσμού από 79% το 2020, ενώ το ποσοστό όσων κάνουν online αγορές αναμένεται να φτάσει το 63% από 59% πέρσι.


Latest News

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετή θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Εδωσε τα χέρια ο «Γαλαξίας» με τον Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογραψεί προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.