Και εγένετο «ΑΡΙΑΔΝΗ». Μετά την «ΕΡΓΑΝΗ», τον «ΑΤΛΑ», τον «ΗΛΙΟ», το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην δημιουργία ενός ακόμη ψηφιακού συστήματος, με αντλώντας το όνομά του από την αρχαιότητα.
Πρόκειται για το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» που φιλοδοξεί να πετύχει τη διασύνδεση όλων των υπολοίπων πληροφοριακών συστημάτων, που έχουν σχέση με την εργασία και την ασφάλιση.
Η αναγκαιότητα ενός ανάλογου συστήματος κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα πλημμελών ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, των υπερωριών και κατ΄ επέκταση της φοροδιαφυγής.
Στα 24 εκατ. ο προϋπολογισμός
Η δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας «ΑΡΙΑΔΝΗ», έχει ενταχθεί στα έργα του υπουργείου Εργασίας, που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 24 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2025. Στόχος του είναι να πετύχει την «ενοποίηση» των στοιχείων της απασχόλησης και της ασφάλισης, καθώς σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «ΕΡΓΑΝΗ» – επι της ουσίας – δεν επικοινωνεί με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση ενός εργαζόμενου, καταχωρείται πρωτογενώς στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Ωστόσο τα ίδια στοιχεία υπάρχουν – προκύπτουν άμεσα – από τις δηλώσεις στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι οποίες αφορούν την απασχόληση.
Η έλλειψη «επικοινωνίας» των δύο συστημάτων, δημιουργεί μια δυσλειτουργία που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο έλεγχος από το ΣΕΠΕ της υποδηλωμένης εργασίας και της ασφάλισης του εργαζόμενου. Επίσης επηρεάζει αρνητικά και τον έλεγχο της φοροδιαφυγής.
Τα οφέλη
Το νέο ψηφιακό σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με αποτέλεσμα, αφενός την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος συμπλήρωσης, υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων, και αφετέρου τον άμεσο έλεγχο των δεδομένων, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία και τις φορολογικές αρχές, ενοποιώντας την απασχόληση, την ασφάλιση και την φορολογία.
Latest News
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων
Νέες μόνιμες αυξήσεις αντί για δώρα στο Δημόσιο - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το «λίφτινγκ» στην προσωπική διαφορά - Ερχεται νέα οριζόντια αύξηση από 1ης Απριλίου
Κεραμέως: Πάνω από 2.000 ενδιαφερόμενοι στην «Ημέρα Καριέρας» στον Βόλο
Για την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μίλησε η κ. Κεραμέως
Νωρίτερα οι συντάξεις - Πότε θα πάνε στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι
Τι αλλάζει στις ημερομηνίες και πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις
ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από 10 έως 14 Φεβρουαρίου
Θα καταβληθούν συνολικά 72.730.000 ευρώ σε 62.425 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ
Μπαίνει στο τραπέζι η επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Γιατί η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο - Το «προφητικό» άρθρο Μητσοτάκη στους FT