
Κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο στο ξεκίνημα του μήνα, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση και η πεποίθηση ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα ανοίξει πολύ άμεσα την στρόφιγγα της παραγωγής ανέστρεψαν τις απώλειες που σημείωνε ο μαύρος χρυσός, λόγω της απελευθέρωσης των αποθέματων της Κίνας, του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως.
Τα futures του αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 69 σεντς, αύξηση 0,8%, στα 84,42 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα futures του αργού WTI αυξήθηκαν κατά 42 σεντς (+0,5%), στα 83,99 το βαρέλι.
Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διατηρηθούν κοντά στα 80 δολάρια πλησιάζοντας το τέλος της χρονιάς, καθώς ο περιορισμός στην προσφορά και οι υψηλότεροι λογαριασμοί φυσικού αερίου ενθαρρύνουν τη μετάβαση στο αργό πετρέλαιο για χρήση ως καύσιμο παραγωγής ενέργειας.
Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι στα υψηλά πολλών ετών την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενο από την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία και τον ΟΠΕΚ+, να παραμένει στην αρχική του απόφαση για σταδιακή, μηνιαία αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), παρά τις εκκλήσεις για περισσότερο πετρέλαιο από μεγάλους καταναλωτές.
Ο ΟΠΕΚ+ , σύμφωνα με αναλυτές, θα εμμείνει σε αυτόν τον αριθμό στη συνάντησή των μελών του στις 4 Νοεμβρίου, με το Κουβέιτ και το Ιράκ να έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την υποστήριξή τους, λέγοντας ότι αυτοί οι όγκοι είναι επαρκείς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Σάββατο τις μεγάλες χώρες παραγωγής ενέργειας της G20 να ενισχύσουν την παραγωγή για να εξασφαλίσουν ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ως μέρος μιας ευρείας προσπάθειας πίεσης στον ΟΠΕΚ+ για προμήθειες.
Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης παρά το γεγονός ότι η Κίνα δήλωσε ότι απελευθέρωσε αποθέματα βενζίνης και ντίζελ για να αυξήσει την προσφορά στην αγορά και να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών σε ορισμένες περιοχές.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ