Οι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση της ηπείρου, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, με δηλώσεις του στο Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, διευθύνοντα σύμβουλο της Μυτιληναίος Α.Ε. οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά.
Τονίζει μάλιστα στο Bloomberg, ότι τέτοιες διαταραχές προέρχονται από την αδιαφορία των πολιτικών για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.
«Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό», είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι εν μέσω της εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη ιδιόκτητη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα με συνολική ισχύ 2,3 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός αλουμινίου και επομένως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας.
«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλήρη υποτίμηση των πιθανών προβλημάτων μιας ενεργειακής κρίσης», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω χωρίς οι πολιτικοί να πουν στον κόσμο ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα — τρισεκατομμύρια».
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει, υπογράμμισε
«Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουμε αρκετή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι για να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ουδέτερη στις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αλλά καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τις κλιματικές συνομιλίες COP26, ι κ. Μυτιληναίος ανησυχεί ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία προς την πράσινη μετάβαση, αλλά για να δούμε τη μετάβαση δεν πρέπει στο μεταξύ να πεθάνουμε από το κρύο», τόνισε.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού