Στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη, θα συμμετέχει η ΓΣΕΕ, η οποία θα προβάλει την ανάγκη τα εργασιακά δικαιώματα να ενσωματωθούν σε όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης -πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCC).
Η Γραμματεία Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ θα εκπροσωπήσει τα Διεθνή συνδικάτα (ITUC) σε ομάδες εργασίας σε 2 θεματικές ενότητες:
1. Ενσωμάτωση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη κλιματική δράση. Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της ιστορίας της Σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, θα υπάρξει πλατφόρμα που επικεντρώνεται ειδικά στα άτομα με αναπηρία και τη δράση για το κλίμα.
2. Συμμετοχή στις εργασίες για το Άρθρο 6, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Διάσκεψης στη Γλασκώβη και αυτό που ίσως κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία ολόκληρης της Συνόδου. Στο επίκεντρο είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συμμετοχή και διαβούλευση των πιο ευάλωτων ανθρώπων που θα χρειαστούν και την μεγαλύτερη βοήθεια στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έχει τις πολιτικές για το κλίμα στο επίκεντρο ενός οράματος για μια πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική κοινωνία για όλους, που αντικατοπτρίζεται στις πέντε προτεραιότητες μας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο:
1. Δημιουργία θέσεων εργασίας φιλικές προς το κλίμα με μια Δίκαιη Μετάβαση. Χρειάζονται σχέδια βιομηχανικού μετασχηματισμού ,που δημιουργούν θέσεις εργασίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μαζί με θέσεις εργασίας στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη φροντίδα και σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες.
2. Δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους. Πρέπει να γίνει πράξη η υπόσχεση της Εκατονταετούς Διακήρυξης του ΔΟΕ, για διασφάλιση του επιπέδου προστασίας της εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των μέγιστων ωρών εργασίας, του ελάχιστου μισθού διαβίωσης, αλλά και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
3. Καθολική κοινωνική προστασία που στηρίζει μια δίκαιη μετάβαση και χτίζει ανθεκτικότητα. Δημιουργία Παγκόσμιου Ταμείου Κοινωνικής Προστασίας, για τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής προστασίας για τις φτωχότερες χώρες και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
4. Ισότητα. Τερματισμός κάθε διάκρισης λόγω εισοδήματος, φυλής ή φύλου, για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν στην διαβούλευση, ώστε να χαραχτούν με η συμμετοχή τους, οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης .
5. Ένταξη. Ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να διασφαλίσουν την κοινωνική ένταξη. Κανείς δε θα μείνει πίσω.
Η ΓΣΕΕ καταλήγει ως εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:
«H Διάσκεψη στη Γλασκώβη πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και να κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εφαρμόζοντας φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα. Οι κυβερνήσεις, θα πρέπει άμεσα να ισοσκελίσουν τις πολιτικές για το κλίμα με τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές απαιτήσεις.
Η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι αρνητικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί από τα κράτη και τις επιχειρήσεις να λάβουν όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένων του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της παροχής μέσων στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όλοι βρισκόμαστε στη μέση μιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Η διατήρηση του συλλογικού μας μέλλοντος απαιτεί επείγουσα και φιλόδοξη δράση.»
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα