Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιαπωνία κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία, χάνοντας λιγότερες έδρες από όσες υπήρχαν φόβοι στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και αποτέλεσαν το πρώτο μεγάλο τεστ για τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ο Κισίντα εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν «πολύ δύσκολες», όμως οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι επιθυμούν «μια σταθερή κυβέρνηση» από την απερχόμενη πλειοψηφία.

Ο Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (PLD, συντηρητικό- εθνικιστικό) και ο σύμμαχός του Κομέιτο (κεντροδεξιά) κέρδισαν 293 από τις 465 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Αν και πρόκειται για μείωση σε σχέση με τις 305 έδρες που είχαν τα δύο κόμματα στην προηγούμενη βουλή, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός διατηρεί την πλειοψηφία γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει «σταθερή» κυβέρνηση, εκτίμησε η εφημερίδα Asahi.

Χθες Κυριακή το βράδυ ο Κισίντα δήλωσε ότι σκοπεύει πλέον να προχωρήσει γρήγορα με τα σχέδιά του προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

«Πιστεύω ότι κερδίσαμε την ιδιαίτερα πολύτιμη εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων, είχε σημειώσει χθες ο 64χρονος Κισίντα, που έγινε πρωθυπουργός πριν λιγότερο από ένα μήνα, αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό του κόμματός του, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955, μειώθηκε λίγο.

Ο Κισίντα έχει δεσμευθεί να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της covid-19, ενώ έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις κοινωνικές ανισότητες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει.

Εξάλλου δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι παρών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που μόλις ξεκίνησε στη Γλασκώβη. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να αναχωρήσει νωρίς αύριο το πρωί για το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»