
Ακριβότερος κατά 4-6% πωλείται ο καφές στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ στην εστίαση έχουν περάσει αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Ωστόσο, μεμονωμένοι επαγγελματίες, ειδικά στην περιφέρεια, έχουν ανεβάσει τις τιμές μέχρι και 33%.
Ο καφές εσπρέσο σε πλαστικό ποτήρι κοστίζει πλέον από 1,80 έως 2,30 ευρώ όταν το καλοκαίρι η τιμή του κυμαινόταν από 1,50 έως 2 ευρώ, ενώ στον σερβιριζόμενο καφέ από τα 2,80 – 3 ευρώ οι τιμές έχουν ανέβει στα 3,30-3,70 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή φτάνει και τα 4 ευρώ.
Ακόμη όμως δεν είδαμε τίποτα! Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις σε όλα τα κόστη, από την πρώτη ύλη και τα ναύλα μεταφοράς μέχρι τους λογαριασμούς της ενέργειας και την αγορά των υλικών συσκευασίας, καθώς και το επιπλέον κόστος από την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που θα μπει στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου 2022, φέρνουν μέσα στο επόμενο διάστημα νέο κύμα ανατιμήσεων.
Οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για νέες μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, τόσο στα λειτουργικά κόστη (ενέργεια, υλικά συσκευασίας κ.λπ.), όσο και στην πρώτη ύλη. Στις χονδρικές τιμές του καφέ η άνοδος διαμορφώνεται στο 15%, όπως λένε, τονίζοντας ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν απορροφήσει μεγάλο κομμάτι της επιβάρυνσης, προχωρώντας σε μικρές αυξήσεις της τάξης του 10-12%.
Ακόμη και οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί σε ανατιμήσεις, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι είχαν αποθέματα πρώτων υλών, αλλά και τα περιθώρια να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα το πράξουν άμεσα. Τα φθηνότερα αποθέματα τελειώνουν ενώ το υψηλότερο ενεργειακό κόστος καθιστούν, όπως επισημαίνεται, αναπόφευκτες τις ανατιμήσεις, αφού περαιτέρω απορρόφηση των αυξήσεων θέτει σε κίνδυνο την κερδοφορία η οποία έχει ήδη έχει πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα.
«Μια αύξηση της τάξης των 20-30 λεπτών στον take away καφέ δεν είναι απαγορευτική, αλλά σίγουρα κάποιος θα το ξανασκεφτεί εάν θέλει να αγοράσει τον δεύτερο ή τον τρίτο μέσα στην ημέρα», λέει ιδιοκτήτης καφετέριας στην Καλλιθέα. «Στην περίπτωση που η τελική τιμή αυξηθεί περαιτέρω η καθημερινή συνήθεια μπορεί να γίνει πολυτέλεια για αρκετούς πελάτες μας, ωστόσο παραμένει η φθηνότερη διασκέδαση», συμπληρώνει.
Εκτίναξη των τιμών
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή αναφοράς του καφέ Arabica στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκε από 1,07 δολ./λίβρα (454g) σε περίπου 1,95 δολ./λίβρα σε ετήσια βάση. Οι τιμές του πράσινου κόκκου της ποικιλίας Arabica έχουν καταγράψει αύξηση άνω του 80% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Από την άλλη η αύξηση για τους κόκκους της Robusta ξεπέρασε το 30%, ενώ δεν αποκλείεται οι τιμές να καταγράψουν νέα άνοδο τους επόμενους μήνες. Ο λόγος είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη Βραζιλία, μακράν τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο, και οι αυστηροί περιορισμοί λόγω Covid-19 στο Βιετνάμ, που έχουν βάλει φρένο στις εξαγωγές.
Και περιβαλλοντικό τέλος από την Πρωτοχρονιά
Εκτός από τις αυξήσεις λόγω της πρώτης ύλης, η τιμή καταναλωτή θα αλλάξει εκ νέου σε δύο μήνες και λόγω της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος στα πλαστικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ως συσκευασία τροφίμων και ποτών κατά την πώληση καθώς και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που πωλούν τρόφιμα και ποτά.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι καταναλωτές θα πληρώνουν τέλος 4 λεπτών ανά τεμάχιο πλαστικού ποτηριού (πλέον ΦΠΑ), ενώ τα πλαστικά καλύμματα θα λογίζονται ως ξεχωριστά προϊόντα ακόμη και αν διατίθενται με ενιαίο τρόπο με το ποτήρι.
Το ποσό αυτό που θα «χτυπιέται» ξεχωριστά στην ταμειακή μηχανή, πλέον του κόστους του καφέ θα αποδίδενται κατευθείαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο.
Στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν θέλει να επιβαρυνθεί με την εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να κάνει χρήση των δικών του συσκευασιών, όπως συμβαίνει και με τσάντες πολλαπλών χρήσεων στα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεούνται να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι διατίθενται επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, προς αποφυγή της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.


Latest News

Ανεβαίνει πίστα η Metlen: «Στρατηγική» για την ΕΕ η επένδυση στο γάλλιο
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο

Από τον Γουάτσα στους Dreyfus – Τα ελληνικά assets «μαγνήτης» για μεγαλοεπενδυτές
Στο επίκεντρο επενδυτών υψηλού προφίλ βρίσκονται τα ελληνικά assets – Φρενίτιδα από deals με στόχο τις υψηλές αποδόσεις

Σε σημείο καμπής το deal Μασούτη - Κρητικού - Τι λέει η αγορά
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τις συζητήσεις Μασούτη με τον Κρητικό

Πάτησαν το κουμπί οι τράπεζες - Σε τροχιά μετασχηματισμού 13 χρόνια μετά το PSI
Τα σχέδια Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς - Οι ελληνικές τράπεζες μπροστά στο νέο γύρο μετασχηματισμού
![Ηλεκτρικές συσκευές: Ποια προϊόντα έχουν «ρεύμα» και ποια βγήκαν από την «πρίζα» [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/syskeyes-600x399.jpg)
Οι τρεις ηλεκτρικές συσκευές που βγήκαν από την «πρίζα» -Μείωση πωλήσεων έως 45% [γραφήματα]
Στα 3,07 δισ. ο τζίρος στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές το 2024, μειωμένος κατά 4,1% - Οι λόγοι

Το δυσθεώρητο μπόνους στον CEO της Shell και η υποχώρηση από τους πράσινους στόχουςυς εν μέσω περικοπών;
Παρά τα μειωμένα κέρδη και τις περικοπές δαπανών, η Shell δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο CEO της, παρά την σφορδή κριτική

Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στον Μασκ - Βουτιά στις πωλήσεις της Tesla
Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση

Τα 47 στρατηγικά projects και η... Metlen - Ποιες εταιρείες πήραν το «πράσινο φως»
Αναλυτικά ο κατάλογος των 47 στρατηγικών έργων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

To project της Metlen στα 47 στρατηγικά έργα της ΕΕ - Το ελληνικό στοίχημα στο γάλλιο
Τα στρατηγικά έργα θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Η δικαστική «οδύσσεια» της φέτας συνεχίζεται – Οι νίκες και οι απειλές
Νέο ρεκόρ εξαγωγών για τη φέτα το 2024 ενώ κερδήθηκε άλλη μια δικαστική μάχη κατά των απομιμήσεων – Η εκατόχρονη περιπέτεια του εθνικού τυριού