Οριακή άνοδο καταγράφει το δολάριο ΗΠΑ εν αναμονή της έναρξης της κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης της FED όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το ξεκίνημα του tapering.

Ο δολαριακός δείκτης , που μετράει το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,13% και διαμορφώθηκε στο 94,050.

Οι επενδυτές τις τελευταίες βδομάδες έχουν προεξοφλήσει  της σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, καθώς υπολογίζουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για τον άνοδο του πληθωρισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας , πρώτη σε μια σειρά συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, προχώρησε σε ανακοινώσεις με πιο dovish τόνο απ αυτόν που περίμεναν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του αυστραλιανού δολαρίου, καθώς υποχώρησε κατά 0,9% στα 0,7452 δολάρια ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε μεν την απόσυρση των μέτρων που είχε υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απέκλεισε όμως να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων.

Σειρά έχουν τώρα οι ανακοινώσεις της FED την Τετάρτη και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.

«Ξεδιπλώνεται το θέμα του πληθωρισμού που είναι εκτός ελέγχου και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να δράσουν» σημειώνει ο Έντουαρντ Μόγια, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην Oanda.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει την ανακοίνωση για το tapering και αναζητά πλέον σημάδια για το πότε η FED θα ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων, κάτι αντίστοιχο με τη στάση της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού , η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,27% στα 1,3626 δολάρια, ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, όπου η αγορά προεξοφλεί τηναύξηση των επιτοκίων.

Πτωτικά κινείται και το ευρώ, καθώς σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,21% στα 1,15825 δολάρια.

Στον αντίποδα, το ελβετικό φράγκο έφτασε για λίγο σε νέο υψηλό 18 μηνών έναντι του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,0544 φράγκα -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020- πριν ανακάμψει στο 1,0581, σημειώνοντας αύξηση 0,3% την ημέρα.

Το φράγκο ενισχύεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και σημείωσε άνοδο 0,55% στα 0,9141 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές