
Σε αρνητικά εδάφη έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και είχε αρκετούς λόγους να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα, τελικά προτίμησε μια πιο επιφυλακτική στάση, ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία μάλλον κυοφορεί και αλλαγές στη νομισματική πολιτική, επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις αγορές παγκοσμίως. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 904,47 μονάδες, με τον τζίρο στα 58 εκατ. ευρώ, σχετικά χαμηλός αν αναλογιστεί κανείς τα 11,8 εκατ. που έγιναν μέσω πακέτων.
Με το 60% και πλέον των συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών να πραγματοποιείται από ξένα χαρτοφυλάκια, είναι επόμενο η συνεδρίαση της Federal Reserve να επηρεάζει την κατά τα λοιπά «ρηχή» ελληνική αγορά. Άλλωστε, ουδείς ξεχνά ότι το 2013 και το 2014 είχε γίνει η κολοσσιαία μετατόπιση των κεφαλαίων παγκοσμίως, με τις αναδυόμενες αγορές να βιώνουν έντονες αναταραχές.
Βέβαια, το ΧΑ δείχνει να διαθέτει τα ερείσματα που χρειάζεται προκειμένου να περάσει μια περίοδο αναταραχής χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι και σήμερα υπήρξε η JP Morgan που προστέθηκε στους αναλυτές που διάκεινται θετικά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Και μπορεί σύμφωνα με την JP Morgan, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών να υπονοούν ότι σε σημαντικό βαθμό η αισιοδοξία έχει ήδη τιμολογηθεί, αλλά με μελλοντικό P/TBV στο 0,48, οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% από ανταγωνιστές με αντίστοιχο ROTE. Γι’ αυτό και η έκθεση του οίκου αναφέρει ότι έχει επαναξιολογήσει ως ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες με βάση το ROTE.
Έτσι, πέραν των παραπάνω, βρέθηκε σε βήμα σημειωτόν, πέριξ των 905 μονάδων, αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ot.gr, η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σπάει κάθε ρεκόρ. Σύμφωνα με τον ot.gr, το βιβλίο των προσφορών και η ιδιωτική τοποθέτηση έχει ήδη συγκεντρώσει το αιτούμενο ποσό της αύξησης που είναι τα 1,350 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό.
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το -2,04% του Μυτιληναίου έκανε τη διαφορά στην αγορά, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Ελλάκτωρ, Aegean, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις ήρθαν από τα άνω του 1% κέρδη σε Eurobank, Jumbo και Λάμδα, όπως και το θετικό πρόσημο των Coca Cola, Εθνικής, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS