Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται η Νορβηγία αναφορικά με το μέλλον δύο μεγάλων αιολικών πάρκων που εντάσσονται στο μεγαλύτερο project αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Κι αυτό διότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την άδεια λειτουργίας τους κρίνοντας πως θέτουν σε κίνδυνο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των εκτροφέων ταράνδων της αυτόχθονης φυλής των Σάαμι.
Οι Σάαμι της παράκτιας περιοχής του Φόσεν ζητούν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την απομάκρυνση των ανεμογεννήτριων, επειδή ο θόρυβος και η θέα τους τρομάζει τους ταράνδους, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο τρόπος ζωής της φυλής και οι παραδόσεις τους.
Η προσφυγή τους στα δικαστήρια οδήγησε στη δικαίωση τους με το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει πως τα αιολικά πάρκα παραβιάζουν τα προστατευόμενα από τις διεθνείς συνθήκες πολιτιστικά τους δικαιώματα, επομένως ανέστειλε την άδεια λειτουργίας που είχαν τα πάρκα.
Για την ώρα οι 151 ανεμογεννήτριες των δύο πάρκων παραμένουν σε λειτουργία, καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύση. Το project που κόστισε περίπου 1,2 δισ. δολάρια περιλαμβάνει συνολικά έξι αιολικά πάρκα με συνολική δυνατότητα παραγωγής 1.057 MW και η δημιουργία του προχώρησε παρά και τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο ΟΗΕ κρίνοντας πως το έργο θα διατάρασσε τη ζωή των Σάαμι, το φυσικό τοπίο και τους ταράνδους.
H ενίσχυση των ΑΠΕ και δη, της αιολικής ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο στη στρατηγική που έχει δρομολογήσει η Νορβηγία για την πράσινη μετάβαση της, αντισταθμίζοντας το σημερινό της ρόλο ως μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου στην Ευρώπη.
«Η υπόθεση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη τόσο νομικά όσο και πολιτικά» σχολίασε η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Μάρτε Πέρσεν, μετά τη συνάντηση της νωρίτερα με τους δικηγόρους της φυλής των Σάαμι. Μάλιστα, η υπουργός θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή για να συναντηθεί με τους εκτροφείς ταράνδων προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην αποσυναρμολογηθούν οι ανεμογεννήτριες. Εξάλλου για το project δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια και για τη δημιουργία νέων δρόμων και την ανάπλαση της περιοχής.
Για την ώρα η φυλή αρνείται κάθε συμβιβασμό απαιτώντας την διάλυση των πάρκων, όπου έχουν επενδύσει δεκάδες εταιρείες τόσο από τη Νορβηγία όσο και από άλλες χώρες, όπως η γερμανική Stadtwerke Muenchen και η ελβετική BKW.
Latest News
Δωρεάν ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά από ΑΠΕ – Τα 100 εκατ. του RRF και το πρόγραμμα «Απόλλων»
Αρχές του έτους ο διαγωνισμός για τα έργα ΑΠΕ 400 MW που θα δίνουν δωρεάν ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε ευάλωτα νοικοκυριά
Η Καλιφόρνια προτείνει εκπτώσεις για αγορά EV ως απάντηση στα σχέδια Τραμπ
Η μεταβατική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την κατάργηση της ομοσπονδιακής έκπτωσης φόρου για αγορές σε ηλεκτρικά οχήματα
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
Παγκόσμιος leader στα πράσινα ομόλογα η Ευρώπη - Έρχονται νέες εκδόσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040